Het hof zal het dossier van Tom D.J. (rechts bovenaan) op 26 maart behandelen. © rr

Bendelid ‘Mega Toby en Sproetje’ staat in maart terecht voor diefstal en racisme

Voor het hof van beroep is vrijdag de zaak ingeleid tegen Tom D.J. (39), een ex-agent van de Antwerpse politie die deel zou hebben uitgemaakt van de zogeheten ‘Bende van Mega Toby en Sproetje’. Hij vecht zijn veroordeling aan voor twee diefstallen met geweld, racisme en machtsmisbruik. Hij kreeg in eerste aanleg dertig maanden cel, waarvan de helft met uitstel, en 3.000 euro boete.

In het voorjaar van 2016 werden zes politie-inspecteurs opgepakt na maandenlang onderzoek door de dienst Intern Toezicht. De aanleiding vormde een klacht over een illegale huiszoeking. Tijdens het onderzoek kwamen er nog meer feiten aan het licht die zich in de periode 2015-2016 hadden afgespeeld.

Zo zouden de agenten meermaals illegalen hebben opgepakt om ze op afgelegen plaatsen met geweld van hun geld te beroven. Soms ging het om amper 2 euro, maar er was ook sprake van bedragen tot 2.700 euro.

De zes inspecteurs hadden voor de correctionele rechtbank het merendeel van de tenlasteleggingen betwist. Een flink aantal feiten ten aanzien van illegalen werd niet bewezen verklaard, omdat het onderzoek niet had aangetoond wie ‘de Pool’ was. Dat was de bijnaam die de illegalen aan de meest hardhandige agent hadden gegeven.

De rechtbank hield daarnaast ook rekening met de grote media-aandacht die de zaak kreeg na de arrestatie van de politiemensen. Zo werden er foto’s van de beklaagden gepubliceerd, waarop ze slechts beperkt onherkenbaar waren gemaakt, en ook de plaats waar de illegalen beroofd werden, stond vermeld in de berichtgeving. Daarom werden slachtofferverklaringen die niet ondersteund werden door objectieve bewijselementen uit het strafdossier opzij geschoven.

De rechtbank sprak in juni drie agenten vrij. De drie anderen, onder wie Tom D.J., kregen celstraffen tot veertig maanden, deels met uitstel, en een boete. Tom D.J., die in een andere zaak ontslagen werd, is de enige die in beroep ging tegen het vonnis. Het openbaar ministerie tekende alleen beroep aan op strafgebied. De feiten waarvoor hij werd vrijgesproken, staan dus niet meer ter discussie.

Het hof zal het dossier op 26 maart behandelen. blg

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio