De velotheek in Bethanië, waar Zandhoven nu tot toetreedt. © kma 

Zandhoven sluit zich aan bij velotheek: kinderfietsen voor kleintjes die groeien als kool

Zandhoven -

Zandhoven sluit zich aan bij de kinderfietsuitleendienst Op Wielekes van Zoersel, Schilde en Malle. Er komt ook een lokaal depot zodat inwoners niet steeds naar het atelier van de velotheek in Bethanië in Zoersel moeten.

Exact een jaar geleden openden de gemeentebesturen van Zoersel, Malle en Schilde de nieuwe velotheek Op Wielekes. Andere partners zijn Kringwinkel De Cirkel, Selab, Kina, Igean, en Bethaniën. Omdat het om een sociaal tewerkstellingsproject gaat, subsidieert het provinciebestuur de velotheek ook.

Noem het gerust een bibliotheek voor kwalitatieve kinderfietsen (2-12 jaar), waar niet alleen ouders maar ook grootouders terecht kunnen. “Inwoners betalen een jaarabonnement van 30 euro en een waarborg van 20 euro per fiets. Wie een vrijetijdspas heeft, betaalt slechts de helft”, legt schepen Mieke Maes (CD&V) uit. “Wanneer de fiets te klein wordt of uw kind na een maand de kleur al beu is, kan die gratis worden ingeruild voor een grotere of eentje in een andere kleur.”

Een velotheek is geen project dat speciaal gericht is op kansengroepen. Het is echt de bedoeling een heel breed publiek aan te spreken.

Het atelier. Je fiets is altijd tiptop in orde. ©  kma

De gemeenteraad van Zandhoven keurde de toetreding unaniem goed. Wie nog kwalitatieve fietsen heeft, kan die doneren, maar er worden ook nog nieuwe fietsen aangekocht nu Zandhoven mee in de fietsuitleendienst stapt. “We willen snel starten. Het is nu eerst de bedoeling hier in Zandhoven een plaats voor een depot te maken. Daar komen dan enkele fietsen te staan, puur om de juiste maten te kunnen kiezen. Wie zijn maat kent, kan dan op de computer een beschikbaar type en kleur in die juiste maat kiezen, die dan naar Zandhoven wordt gebracht”, legt Mieke Maes het systeem uit. kmaMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio