Archiefbeeld. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Onderzoek grootschalige cocaïnesmokkel: aangehouden advocaat vrij onder voorwaarden

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft donderdag advocaat J.E. vrijgelaten onder voorwaarden. Hij werd twee weken geleden aangehouden in het onderzoek naar grootschalige internationale cocaïnetrafiek. De advocaat mag geen contact hebben met de andere betrokkenen in het dossier, moet in het land blijven en zich ter beschikking houden voor het onderzoek. 

Het omvangrijke dossier werd opgestart naar aanleiding van de inbeslagname eind 2019 van ongeveer 2.800 kilogram cocaïne in een container, die bestemd was voor een bedrijf in Maasmechelen. Na negen maanden onderzoek door de federale gerechtelijke politie van Limburg met telefoontaps en observaties bleek dat de gepensioneerde ex-rijkswachter Willy Van Mechelen de spil is binnen de criminele organisatie.

Op 28 september en 1 oktober werden er 54 huiszoekingen uitgevoerd, in zowel binnen- als buitenland. Negenentwintig personen werden opgepakt, onder wie havenarbeiders, drie politiemensen, een douanedeclarant, een dokter, een advocaat en een havenbaas. Zestien verdachten werden aangehouden.

De politiemensen namen tijdens de huiszoekingen 1,3 miljoen euro cash, goud, exclusieve uurwerken en waardepapieren in beslag. Ook wagens met merken als Ferrari, Porsche, Bentley, BMW en Mercedes werden getakeld. De organisatie zou een omzet hebben gedraaid van 195 miljoen euro.

(blg)

MEER OVER Misdaad Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio