© ATV

Ackermann gedeclasseerd na valpartij in Scheldeprijs, sportdirecteur begrijpt beslissing niet

Caleb Ewan (Lotto-Soudal) heeft de Scheldeprijs gewonnen, waar de sprint werd ontsierd door een zware valpartij, na een manoeuvre van Pascal Ackermann( Bora-Hansgrohe). De Duitser werd na de koers gedeclasseerd.

Na een zwieper van Ackermann kwam de August Jensen van Riwal zwaar ten val. Ook Ivan Garcia Cortina (Bahrain-McLaren) geraakte betrokken bij de tuimelpartij.

Na de koers kreeg Ackermann op sociale media bakken kritiek overheen voor zijn gevaarlijk manoeuvre. De Duitser werd door de organisatie gedeclasseerd. Jensen en Garcia Cortina reden uiteindelijk wel op eigen kracht over de meet.

Rudiger Selig toonde zich na de valpartij van zijn mooiste kant. De ploegmaat van Ackermann stapte meteen van zijn fiets om zich over pechvogel Jensen te ontfermen.

Sportdirecteur Bora-Hansgrohe: “Ik begrijp deze beslissing niet”

Consternatie bij Pascal Ackermann en sportdirecteur Jean-Pierre Heynderickx van Bora-hansgrohe toen na de finish van de Scheldeprijs de melding kwam dat de renner in kwestie werd gedeclasseerd en dus zijn tweede plaats ontnomen werd. “Ik begrijp deze beslissing helemaal niet”, reageerde Heynderickx. “Pascal Ackermann maakt geen fout. Hij kiest immers zijn eigen lijn als sprinter. Het was die andere renner die tegen het achterwiel van mijn renner botst. Ik ben het niet eens met deze beslissing maar de wedstrijdjury heeft nu eenmaal een besluit genomen. Daartegen is niets te doen.”

“Volgens de UCI-commissarissen gaat Pascal Ackermann van zijn lijn af”, vervolgde Heynderickx. “Ik kan me daar niet in vinden. Mijn renner zet zijn sprint in en trekt naar rechts. Het was aan de renner van Riwal om die beweging mee te maken en niet rechtuit te blijven rijden. Als ik me niet vergis was er onlangs in de Giro een renner die van links zijn sprint inzette en rechts uitkwam. Die werd niet gedeclasseerd.”

“Er kwam in de sprint van Pascal Ackermann niets van agressiviteit naar voor. Hij duwde niet, gebruikte geen ellebogen of niets. Neen, Pascal zet zijn sprintbeweging in en de man achter hem moet die maar volgen. De jury maakt een foute beslissing door mijn renner te declasseren.”

 tsfn

MEER OVER Scheldeprijs

Meer sportnieuws