Archiefbeeld van het hof van beroep in Antwerpen. © Wim Hendrix

Twintig jaar cel gevorderd in beroep voor sadistische overvaller

Het openbaar ministerie heeft in beroep een flinke strafverzwaring gevorderd voor de 27-jarige Oussama T. uit Antwerpen, die een reeks gewelddadige overvallen op vrouwen had gepleegd. Drie slachtoffers, onder wie twee dames van 77, werden daarbij brutaal verkracht. De advocaat-generaal eiste twintig jaar cel en nog eens vijftien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. 

De feiten speelden zich af tussen september 2017 en februari 2019 in Antwerpen, Hoboken en Wilrijk. Oussama T. ging altijd op dezelfde wijze te werk: hij wachtte tot de slachtoffers alleen waren, bedreigde hen dan met een mes en beroofde hen met geweld van hun geld en juwelen. De slachtoffers werden telkens in hun vertrouwde omgeving overvallen: bij hen thuis, op het werk, in hun auto of op weg naar school. Drie vrouwen werden bovendien met veel geweld verkracht, anderen werden bepoteld.

De beklaagde had in eerste aanleg de meeste feiten betwist. De rechtbank vond ze echter allemaal bewezen. “De eerste rechters veroordeelden hem in juni tot vijftien jaar cel en tien jaar terbeschikkingstelling, ervan uitgaande dat dat de maximumstraf was, maar ze vergisten zich. Twintig jaar cel en vijftien jaar terbeschikkingstelling is het maximum en dat is dan ook wat ik vandaag vorder voor deze sadistische gewapende overvaller die kickt op seksueel geweld”, zei de advocaat-generaal.

Oussama T. vroeg het hof om een test met de leugendetector. “Ik heb feiten gepleegd, waar ik spijt van heb. Maar er zijn ook feiten die ik me niet meer kan herinneren en feiten die ik zeker niet gedaan heb. Geef me de kans om dat via die test aan te tonen.”

Probleem: Oussama T. tekende enkel op strafgebied beroep aan, waardoor zijn schuld aan alle feiten eigenlijk al vaststaat. Zijn advocaat vroeg het hof om niet de maximumstraf op te leggen, of dat nu vijftien of twintig jaar cel is. “Hij heeft niet alleen professionele hulp nodig, maar ook wat perspectief, zodat hij weet dat de door hem geleverde inspanningen in de gevangenis tot iets zullen leiden”, stelde meester Kris Luyckx. Zijn cliënt ging nog een stapje verder. “Ik zou graag een tweede kans krijgen. Geef me een straf met uitstel. Ik ben bereid om zeer strenge voorwaarden na te leven.”

Arrest op 4 november.

(blg)

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio