Een van de ‘trage wegen’ in het Groen Kwartier. ©  Victoriano Moreno

Ontdek de trage wegen van Antwerpen

Antwerpen -

Antwerpen telt ongeveer zeshonderd kilometer aan trage wegen. Alleen zijn veel van deze doorsteken voor voetgangers en fietsers bij veel mensen onbekend of zijn ze niet uitnodigend genoeg. De vzw Trage Wegen organiseert dit weekend de Dag van de Trage Weg.

Trage wegen zijn wegen of paden waar geen auto’s mogen rijden, maar die voor voetgangers en fietsers een veilige en comfortabele route zijn. Dat kan gaan van een pad tussen velden, tot een pad dat de wijk Groen Kwartier doorkruist. Bij de meest recente inventaris zou er in Antwerpen ruim zeshonderd kilometer aan trage wegen zijn.

“Alleen wijzigt de situatie snel”, zegt Pieter Vandenhoudt van de vzw Trage Wegen. “Daarom organiseren we interactieve discussie-workshopavonden. Die vinden plaats van oktober tot maart in Antwerpen. We willen niet alleen onze inventaris actualiseren, maar ook kijken waar er nog obstakels zijn. Worden ze wel goed onderhouden? Zijn ze ook ’s avonds voldoende verlicht? Op basis van de inbreng kunnen we adviezen formuleren aan de overheid rond het beheer van de trage wegen.”

Trage Wegen organiseert op 17 en 18 oktober de Dag van de Trage Weg. Er zijn verschillende wandelingen langs de binnenpleinen van de wijk Luchtbal, een obstakelvrij kuierpad in Hoboken voor personen met een beperkte mobiliteit, en een dagtocht van 25 kilometer langs de stadsrand.(svw)

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen

werfnieuws

factcheck mobiliteit

DE TEST

ERGENS ANDERS, BETER?