De breakbulksector kent voorlopig de grootste tegenslag. 

De breakbulksector kent voorlopig de grootste tegenslag. ©  Joris Herregods

Antwerpse haven noteert terugval van 4,4% in 2020, containers redden de meubelen

Antwerpen -

In de eerste negen maanden van 2020 was de totale goederenoverslag in de Antwerpse haven 4,4% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het derde kwartaal zorgde voor licht herstel, vooral door de containertrafiek die weer wat aantrekt.

Het Havenbedrijf Antwerpen komt voor de eerste negen maanden van 2020 uit op 171,1 miljoen ton. “Een recordjaar zoals de afgelopen zeven jaar zal 2020 zeker niet worden, maar dankzij onze veerkracht en de containeroverslag kunnen we de schade beperken”, zegt haventopman Jacques Vandermeiren.

Rotterdam en Hamburg – de belangrijkste concurrenten van Antwerpen – hebben nog geen resultaten gepubliceerd. Al zegt het Havenbedrijf dat Antwerpen in vergelijking met naburige havens zeer goed stand houdt.

Minder staal en auto’s

In september klom het aantal containers weer boven 1 miljoen TEU (een standaardmaat voor containers). Voorlopig komt de haven uit op 8,85 miljoen TEU. Dat is 0,2% minder tegenover dezelfde periode vorig jaar. In tonnen gaat het om een daling van 1%.

LEES OOK: In havens wordt standaard naar de TEU gekeken, maar wat betekent dat precies?

Containers in de Antwerpse haven. 

Containers in de Antwerpse haven. ©  Jan Van der Perre

De containertrafiek hield zo de haven overeind. Het breakbulksegment, vooral het staal, blijft klappen krijgen. De teller staat daar op -20,3%. Ook de overslag van auto’s daalde zwaar (-30% voor nieuwe voertuigen). Het droge massagoed, zoals graan, kolen en ijzererts, daalde met 15,5%. Vloeibaar massagoed, zoals olie, ging er 5,7% op achteruit tot 51,1 miljoen ton.

Alles werd vervoerd in 10.241 zeeschepen, oftewel 5,3% minder.

LEES OOK: Havenreeks: het ABC van de container

(blg, cm)

MEER OVER Haven Antwerpen

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio