©  EPA-EFE

Nederlandse ‘coronabarometer’ uitgelekt: land zit momenteel in ‘ernstig risiconiveau’

In Nederland is de zogeheten ‘routekaart’ uitgelekt die de regering-Rutte wil gebruiken in de strijd tegen het coronavirus. Bedoeling is om, naar het voorbeeld van Ierland, een soort barometer te hebben om te bepalen welke maatregelen moeten worden ingevoerd. Maar op het eerste gezicht lijkt de routekaart een stuk minder duidelijk dan het veelgeprezen Ierse stoplichtensysteem.

De Telegraaf

“Er wordt nog gewerkt aan een publieksversie”, benadrukt een woordvoerder van het ministerie van Algemene Zaken. En de versie die circuleert is ook niet de definitieve, maar er zal naar verwachting nog weinig aan veranderen.

In het overzicht staan vier risiconiveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Hoe ernstiger de situatie, hoe harder de ingrepen. Opmerkelijk is dat er lijstjes met maatregelen instaan die “in ieder geval” moeten worden genomen, en andere lijstjes met regels die “te overwegen” zijn.

Op basis van de uitgelekte kaart, zou Nederland zich momenteel in risiconiveau 3 – “ernstig” – bevinden. Maatregelen die dan “in ieder geval” moeten gelden, zijn het beperken van thuisbezoek tot maximaal drie personen, geen publiek meer bij amateurwedstrijden en het sluiten van cafés en restaurants om 22.00 uur ’s avonds.

Onder de optionele maatregelen staan bij niveau 3 ook het sluiten van alle horeca en het stoppen met amateursport voor volwassenen in groepsverband waarbij geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Amateursport

Als de situatie in Nederland nog slechter wordt en stijgt naar het “zeer ernstige” risiconiveau 4, gaan “in ieder geval” publieke ruimtes in scholen dicht, worden sportwedstrijden onder volwassenen en bij de jeugd compleet verboden, maar mag er onder bepaalde omstandigheden nog wel worden getraind. Verder wordt het ook verboden om in de openbare ruimte alcohol te drinken.

In dat niveau kan ook “worden overwogen” om de maximale groepsgrootte te beperken tot twee personen en pretparken en musea te sluiten, net als het sanitair in recreatieparken. Sportscholen, zwembaden en seksclubs kunnen ook weer op slot gaan. Basisscholen en algemeen secundair onderwijs blijven in eerste instantie gewoon open, in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hoger onderwijs krijgen leerlingen online les.

Een nieuwe lockdown is ook nog een optie. Dan wordt iedereen “dringend geadviseerd” om zo veel mogelijk thuis te blijven en geen bezoek te ontvangen. Alle bijeenkomsten worden dan verboden. Leerlingen in het mbo en hoger onderwijs krijgen online les.

LEES OOK: Langverwachte coronabarometer vrijdag voorgesteld op Overlegcomité

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS