© ATV

Nieuwe loodsboten Schoneveld en Wulpen eindelijk gedoopt

Antwerpen -

Vlaanderen heeft er twee nieuwe loodsboten bij: de Schoneveld en de Wulpen. Ze zullen in Vlissingen loodsenwissels uitvoeren. Het prijskaartje? 4,8 miljoen euro.

Als een schip uit Antwerpen vertrekt, lost in Vlissingen een zeeloods de rivierloods aan boord af. Dat gebeurt via een van de loodsboten, waarvan Vlaanderen er een tijd geleden een tweetal nieuwe in gebruik nam.

“Deze twee nieuwe schepen vullen de drie huidige loodsboten aan, dit om de continuïteit naar de havens te waarborgen”, zegt Daphne Vanhoucke (Maritieme Dienstverlening en Kust). “Het wordt almaar drukker in onze havens, dus dit dient als versterking van de dienstverlening.”

De schepen meten 22 meter, twee meter langer dan de oude, maar verbruiken evenveel. “Door hun grootte liggen ze stabieler in het water, wat belangrijk is in zwaar weer. De motoren zitten ook niet meer onder de stuurhut, waardoor het geluid daar met een kwart wordt beperkt. De zetels voor de loodsen zijn ook een stuk ergonomischer. Ze veren meer of minder, naargelang het lichaamsgewicht.”

De schepen kosten samen 4,8 miljoen en halen 25 knopen. Ze zijn eigenlijk al ruim een jaar in gebruik, maar door een ministerwissel en corona waren ze nog niet gedoopt. Maandag was het dan toch zo ver aan de steiger van Sint-Anna op Linkeroever. Feestelijk doopten meters Marleen Vanderpoorten (Open Vld, erevoorzitter van het Vlaams Parlement) en Kathy Vandenmeersschaut (ingenieur bij het departement MOW) de nieuwe schepen.(cm)

MEER OVER Haven Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio