© ATV

Minister Ben Weyts zet sportwereld op code oranje, meeste zaalsporten worden verboden

Vanaf woensdag 14 oktober schakelt de sportsector in heel Vlaanderen naar code oranje. Dat heeft Vlaams minister voor Sport Ben Weyts maandag beslist na overleg met de sportsector. Dat wil zeggen dat indoor sportactiviteiten - waarbij geen anderhalve meter afstand kan bewaard worden - verboden worden. Onder meer de basket- en volleybalcompetities moeten zo worden stilgelegd voor iedereen boven de 12 jaar. “Dit zijn geen prettige maatregelen, maar we moeten kordaat optreden als we aanwijzingen hebben dat de sportwereld een broeihaard kan zijn”, zegt Weyts

Raf Hermans

LEES OOK. Code oranje in sportwereld: welke sporten zijn verboden vanaf woensdag, wat met kantines en publiek, en hoe lang geldt het verbod?

De stijgende coronacijfers beroeren ook de sportwereld. Net nu er bijvoorbeeld opnieuw publiek is toegelaten bij voetbalwedstrijden, neemt Vlaams minister voor Sport Ben Weyts noodgedwongen enkele nieuwe maatregelen. In overleg met - en op vraag van - de sportsector worden indoor sportactiviteiten verboden als er geen voldoende afstand kan gehouden worden. Kleedkamers worden ook gesloten, behalve in zwembaden. Opvallend is dat de kantines wél mogen openblijven met dezelfde regels als de horeca (4 personen aan een tafel en anderhalve meter afstand tussen tafels).

De maatregelen houden in dat het gros van de competities van zaalsporten - zowel bij amateurs als bij profs - niet meer kunnen plaatsvinden. Daaronder valt onder meer basketbal, volleybal en zaalvoetbal. Een enkelmatch in het tennis kan nog wel plaatsvinden. Fitness en trainingen waarbij voldoende afstand kan gehanteerd worden, blijven eveneens mogelijk. Publiek bij bijvoorbeeld een indoor tennistoernooi is nog steeds welkom, met een maximum van 200 personen indoor. Om meer toeschouwers toe te laten, heb je een speciale toelating krijgt na een goedkeuring op basis van het COVID Infrastructuur Risico Model (CIRM).

 

 ©  Gregory Van Gansen

“We roepen iedereen op om de veiligheidsmaatregelen langs het veld maximaal te respecteren, zodat de sportactiviteiten op het veld kunnen blijven doorgaan”, zegt Weyts in een persbericht. “Als de situatie verder verslechtert, dan komen er ook nog strengere maatregelen in beeld. Dan zullen we ook de kantines moeten sluiten en het publiek moeten weren.”

Sportkampen kunnen tijdens de herfstvakantie nog wel georganiseerd worden, zij het in kleinere groepen en volgens de protocollen die gelden voor alle jeugdkampen.

De nieuwe maatregelen gaan woensdag in en lopen in eerste instantie tot na de herfstvakantie. Dan worden ze geëvalueerd. “Maar om te versoepelen, moeten we er eerst in slagen om de cijfers terug te dringen.”

Basketbal Vlaanderen: “We zijn niet verrast”

Bij Basketbal Vlaanderen werd maandag weinig verrast gereageerd op de beslissing van Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA): “We blijven achter met een gemengd gevoel”, reageerde communicatiemanager Benjamin Bogaert bij Belga. “Enerzijds is het heel belangrijk dat al onze leden onder twaalf jaar kunnen blijven spelen. Voor alle anderen is deze beslissing natuurlijk heel spijtig, maar we begrijpen dat ze noodzakelijk is. Vooral de kleedkamers en kantines zijn belangrijke bronnen van besmetting in onze sport, meer dan de acties op het speelveld.”

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

“We hadden deze beslissing zeker wel voelen aankomen”, ging Bogaert verder. “We hebben geen zicht op een herstart. Initieel lopen deze maatregelen tot na de herfstvakantie. We weten ook niet wat er dan zal gebeuren. Als er opnieuw gestart zou kunnen worden, moet er opnieuw een voorbereiding komen voor de spelers. Nadien zitten we al dichtbij de traditionele kerstbreak. Het is dus koffiedik kijken.”

Volley Vlaanderen: “Hoopten op trainingen in bubbels”

Ook bij Volley Vlaanderen reageerde men met gemengde gevoelens. “De beslissing is genomen en we gaan daar ook vanaf woensdag rekening mee houden”, reageert algemeen directeur Geert De Dobbeleer bij Belga. “We willen mee de coronacijfers een halt toeroepen en zullen alle competities in de categorieën boven twaalf jaar stopzetten. We hadden gehoopt dat de trainingen in sportbubbels nog konden blijven doorgaan, want we denken niet dat daar een groot aantal besmettingen uitkomen. Maar we kunnen niet anders dan deze bijzonder zware maatregelen aanvaarden. Zaak is dat mensen nood hebben aan sport en sociaal contact binnen hun club. Dat is voor veel mensen erg belangrijk.”

MEER OVER