Voor Jan van Jean sur Mer begon het ooit met streetfood uit de foodtruck, die overigens nog steeds wordt ingezet. ©  RR

Jean sur Mer komt eindelijk thuis: nieuwe viswinkel opent in Patio Donk

Ekeren-Donk, Brasschaat -

Jean sur Mer, pionier van foodtrucks en cateraar, begint nu ook een echte viswinkel. Die komt in Ekeren-Donk op een steenworp van de ouderlijke woning van oprichter Jan Kegels zelf.

Johan Van Baelen

“Dit is een droom die uitkomt”, zegt Jan Kegels, die Jean sur Mer runt samen met Peter Vlyminck. “Mijn liefde voor de zee, die zich verder zette in liefde voor duurzaam gevangen vis uit de Noordzee: dat komt allemaal tot uiting in de verse viswinkel die we willen opstarten in winkelcentrum Patio in Ekeren-Donk. We zetten er Noordzeevis en zeker ook de minder bekende, maar even lekkere bijvangsten in de kijker. Om het verhaal compleet te maken: als kind was dit winkelcentrum een veilige plek om te komen spelen.”

De gevel van de winkel in Patio Donk ©  RR

Als je over spelen spreekt, heb je het even vaak over blijven plakken. En laat dat nu juist mogelijk zijn in de nieuwe viswinkel, Jean sur Mer, The Shop. “We hebben allereerst geluk dat we deze winkelruimte op de kop konden tikken. Het was de laatste vrije ruimte in het centrum. Op een vergadering van handelaars kregen we unaniem groen licht.”

In de verre omgeving is er dan ook geen viswinkel te bespeuren. “In samenwerking met vishandel Schot uit het Nederlandse Tholen en visbedrijf Quisquater uit Dendermonde brengen we verse vis en bereide maaltijden. Daarnaast zal onze eigen streetfood (zoals kibbeling, garnaalkroketten, fish&chips, red.) zeker niet ontbreken. Omdat de winkel voldoende groot is, hebben we een ruimte voorzien waar klanten een visnugget, een maatje, een oester of een andere snack kunnen smaken met een glaasje wijn. En in de zomer zorgen we er in dezelfde stijl voor een terras.”

Daarmee gaat Jean sur Mer duidelijk voor een extra beleving, weg van de bijna steriele witte-schortenomgeving uit de traditionele viswinkel. “Inderdaad, net zoals in sommige beenhouwerijen mikken we op de complete beleving. Ik zie het zo gebeuren dat mensen komen winkelen en dat wij de pas gekochte vis koel voor hen bewaren tot ze een terrasje hebben gedaan.”

Het is nog even wachten voorleer het zover is. “We mikken op een opening begin december”, aldus Jan Kegels. Die kijkt intussen samen met kompaan Peter Vlyminck, ook uit naar de opening van het Jean sur Mer Harbour Café, de officiële benaming van het bruin vissershuisje op de hoek van de Groenplaats. “Hiervoor mikken we op half november.”

Tips om te Doen!