© Sebastian Steveniers  

Twintigduizendste COVID-test afgenomen in testdorp Antwerpen

In het COVID-19-testdorp op Spoor Oost in Antwerpen is de twintigduizendste persoon getest op het coronavirus. Dat meldt het kabinet van schepen voor gezondheidszorg Fons Duchateau (N-VA) zaterdag. Vanaf maandag wordt de capaciteit van de site opgedreven om de verwachte stijging op te vangen.

Sinds de opening van de speciale testsite ruim negen weken geleden, werden op Spoor Oost al twintigduizend mensen getest. Aanvankelijk werden alleen mensen zonder symptomen getest, sinds 1 oktober zijn ook mensen met lichte symptomen welkom. In het testdorp mogen mensen langskomen die een digitaal voorschrift kregen van de huisarts, een test nodig hebben voor een reis naar het buitenland, een activatiecode kregen van een contactonderzoeker of terugkeerden uit een rode zone.

In de voorbije twee weken maakten mensen met een doktersvoorschrift 38 procent van de testen uit, blijkt uit cijfers van het kabinet Duchateau. 27 procent werd getest voor een reis, 23 procent werd doorverwezen door een contactonderzoeker en 11 procent keerde terug uit een rode zone.

De bezoekers van het testdorp zijn veeleer jongeren. De 11- tot en met 40-jarigen nemen samen zes op de tien tests (61 procent) voor hun rekening. Twintigers zijn goed voor een op de vier uitgevoerde tests, dertigers voor een vijfde, tieners voor een op de zes.

Vanaf maandag opent een vijfde teststraat om de verwachte stijging in vraag naar testen op te vangen. Op dat moment kan er snel opgeschaald worden naar 1.000 testen per dag. “Het testdorp is een bondgenoot van onze hulpverleners die het nog maanden zeer zwaar zullen hebben”, stelt Fons Duchateau. “Iedere dag nemen we hen minstens 500 tests uit handen. We vrezen dat dit aantal nog zal stijgen. Dat helpt om het mentaal en fysiek vol te houden.” blg

MEER OVER Coronavirus