© ATV

Toch geen enkelband voor oom van Ilias (12)

De oom van de 12-jarige Ilias, de jongen uit Mortsel die vier dagen spoorloos was, blijft dan toch in de cel. De raadkamer wilde de 26-jarige man twee weken geleden nog met een enkelband naar huis sturen, maar de kamer van inbeschuldigingstelling heeft die beslissing donderdag hervormd, nadat het parket in beroep was gegaan.

Ilias verdween op donderdag 17 september nadat hij met de fiets vanuit Mortsel naar school was vertrokken. Hij werd even later nog door een camera in Wilrijk opgepikt, toen hij schijnbaar van school wegreed. De verdwijning werd meteen als onrustwekkend beschouwd en nog diezelfde dag volgde er een opsporingsbericht.

De politie onderzocht tal van tips en familie en sympathisanten hielden verschillende zoekacties, maar de jongen werd pas op zondag 20 september teruggevonden, in de Waalse gemeente Steenkerke. Hij bevond zich in het gezelschap van zijn 26-jarige oom en verkeerde in goede gezondheid.

Beiden waren met de fiets onderweg naar een natuurpark in Frankrijk, waar ze wilden kamperen. De oom had tegen de familie gezegd dat hij op vakantie ging, maar had met geen woord gerept over zijn neefje die met hem mee zou gaan.

Wat de oom precies bezielde, wordt nog verder onderzocht. Het staat volgens het parket wel vast dat alles goed voorbereid en gepland werd. De onderzoeksrechter hield de man aan op verdenking van ontvoering en gaf opdracht tot een psychiatrisch onderzoek. Zijn advocaten stellen dat de twintiger een zware inschattingsfout maakte door de ouders van de jongen niet in te lichten, maar hij had volgens hen geen criminele bedoelingen. blg

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio