© Victoriano Moreno

Na zoveelste vastgereden vrachtwagen in Jos Brabantstunnel: “Probeer het niet, het lukt niet”

Antwerpen -

Alweer reed een te hoog voertuig zich woensdag vast in de Jos Brabantstunnel onder het Antwerpse Operaplein. Die moest daardoor tijdelijk dicht voor het verkeer. “Probeer niet om door de tunnel te rijden, want het lukt niet”, richt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zich tot de chauffeurs. De stad bekijkt of ze extra maatregelen kan nemen op het vlak van signalisatie.

Elien Van Wynsberghe

Sinds de opening van de Jos en Jeanne Brabantstunnel eind mei gebeurden verschillende incidenten met te hoge voertuigen. Vrachtverkeer en voertuigen hoger dan 2,90 meter kunnen niet door de tunnels. Zij moeten bovengronds omrijden.

Hoe het komt dat het al meermaals misliep? “Ik kan alleen maar vermoeden dat deze tunnel meer op een hoofdweg in de stad lijkt dan gelijkaardige tunnels als de Gasthuistunnel aan het Mechelseplein”, zegt Kennis. “Bovendien zijn door werken de uitwijkmogelijkheden geblokkeerd: de Van Ertbornstraat, de Osystraat. En de ventweg over het Operaplein is nog niet bruikbaar. Wanneer dat verandert, vermoed ik dat het risico op dit soort zaken verkleint.”

De stad bekijkt nu welke extra maatregelen er kunnen worden genomen op het vlak van signalisatie. “Alle signalisatie die er moet zijn, is er. Er zijn ook hoogtebalken aanwezig. Je moet bijna blind zijn om het niet te zien. Maar we zullen oefeningen doen, bijvoorbeeld door al aan het begin van de Leien over de hoogtebeperking te signaleren met tijdelijke borden. Daar zijn we nu volop mee bezig.”

Kennis richt zich ook tot de chauffeurs. “Ik wil benadrukken dat zij moeten beseffen dat het niet gààt om met te hoge voertuigen door de tunnel te rijden. Ze moeten het niet proberen. Er zijn andere wegen: via de Singel of eventueel via de Kaaien.” (evw)

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio