©  DBA

Twee mannen opgepakt voor verspreiding naaktfoto’s Stan Van Samang: één van hen is ‘Eveline’

In het dossier van de naaktfoto’s van BV’s zijn twee jongemannen, allicht studenten, opgepakt die beelden van Stan Van Samang verspreid zouden hebben. Eén van hen is aangehouden, de andere persoon is onder voorwaarden vrijgelaten. De twee hebben bekentenissen afgelegd. Volgens gerechtelijke bronnen van persagentschap Belga is één van hen de hoofdbron van die verspreiding. Hij zou met andere woorden de ‘Eveline’ zijn die de slachtoffers in de val lokte.

LEES OOK: Hoe konden die BV’s “zo dom zijn”? Een catfish ontmaskeren is moeilijker dan je denkt: zo lukt het

Woensdagochtend verstuurde het parket van Brussel plots een persbericht. “In het kader van een gerechtelijk onderzoek geopend op 10 september 2020 heeft de onderzoeksrechter te Brussel het RCCU (computer crime unit van de federale politie) aangesteld teneinde een digitaal onderzoek te voeren met het oog op de daders te identificeren die deze beelden hebben verspreid”, meldt het parket van Brussel. “Door de snelle en efficiënte werking van het RCCU werden er twee verdachten geïdentificeerd. Het betreft twee jonge mannen die de feiten erkennen.”

LEES OOK: ‘Eveline’ ontfutselde naaktfoto’s via omstreden app

“Eén van hen werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst, de andere werd onder strikte voorwaarden vrijgelaten. Het gerechtelijk onderzoek is lopende, in het belang van het onderzoek zal er niet verder gecommuniceerd worden.”

Intussen blijkt dat de twee verdacht worden van het misleiden van de BV’s. Volgens VRT geven de twee toe dat ze een vals account hebben aangemaakt en zo contact hebben gezocht met de bekende Vlamingen. Ze bekenden dat ze de slachtoffers overtuigd hebben om naaktbeelden en seksvideo’s te sturen en dat ze nadien de beelden verspreid hebben.

“Het efficiënte optreden van politie en gerecht kan niet genoeg benadrukt worden en noopt ons tot respect en dankbaarheid”, zegt meester Tom Bauwens, advocaat van Stan Van Samang. “Het snelle en efficiënte optreden spreekt voor zich en onderstreept nogmaals dat een wettelijk kader dat werd voorzien ook in de praktijk uitwerking kent. Stan Van Samang en zijn entourage drukken dan ook hun dank uit en wensen verder geen commentaar te geven. Zij plaatsen hun vertrouwen in het verdere optreden van het gerecht.”

Dwangsommen

De bal ging begin september aan het rollen toen naaktbeelden van enkele BV’s de ronde begonnen te doen in chatgroepen via WhatsApp en andere sociale media. Naast Stan Van Samang ging het om Peter Van de Veire en Sean Dhondt. De drie werden door een zekere Eveline gecontacteerd en stuurden via een beveiligde app pikante beelden naar elkaar. Maar ‘Eveline’ was allicht een schuilnaam van iemand die het minder goed voorhad met de drie en de beelden werden verspreid.

LEES OOK: Probeerde ‘Eveline’ ook andere BV’s in de val te lokken? “Ze stuurde foto’s van zichzelf in lingerie”

Stan Van Samang ondernam daarop juridische stappen. Op basis van een nieuwe wet kon hij afdwingen dat wie de beelden nog ergens publiceerde een dwangsom zou moeten betalen. Daarop trok hij naar internetgiganten Facebook en Google om hen te verplichten de foto’s zo veel mogelijk te verwijderen, zowel in zoekresultaten als in allerlei groepen op sociale media. In het onderzoek dat intussen loopt, zijn nu dus twee mensen opgepakt. Het is voorlopig nog onduidelijk wat hun rol is in deze hele zaak.

Ook pervers

Nadat Van Samang juridisch de strijd aanbond, reageerde ook Peter Van de Veire in zijn ochtendshow op MNM. Hij sprak er de vele Vlamingen aan die de beelden naar elkaar hadden gestuurd. “Ga vandaag voor je spiegel staan”, zei hij. “Kijk Lang. Want jij wou toch die beelden zien? Ook een beetje pervers. Jij wou die doorsturen naar iedereen die je kent. Wel… dat was pas echt crimineel … Voel je die schaamte? Voel dan wat ik gevoeld heb. Wat wij gevoeld hebben. En wat jij nooit wil voelen. Want eerlijk? Het gaat om onze persoonlijke seksualiteit. En dat is privé. Van ons. En daar heb jij evenveel mee te maken als ik met de jouwe.”

“Mensonterend”

Later die week kwam ook VTM-gezicht Sean Dhondt naar buiten met zijn verhaal op Qmusic. “Ik ga daar niet over liegen: de impact op mezelf en mijn dichte omgeving, de mensen die ik het aller-, allerliefste zie, is echt enorm”, zei de presentator/muzikant. “Gigantisch zelfs. De manier waarop mijn privacy en die van anderen is geschonden, is ronduit mensonterend. Met als gevolg een hallucinant sneeuwbaleffect, in gang gezet door iemand die het nodig vond om privébeelden kwaadwillig te verspreiden.”

(phu)