Tot vijf jaar cel voor tunnelkraak bij BNP Paribas Fortis: “Uitgekiend plan”

Antwerpen -

De vijf verdachten van de tunnelkraak bij BNP Paribas Fortis op de Belgiëlei in Antwerpen zijn schuldig bevonden. De rechtbank is er ook van overtuigd dat ze een criminele organisatie vormden. “Ze werkten met een uitgekiend plan met enkele nationale pionnen die hier in de kijker liepen.”

PODCAST. Het hallucinante verhaal van de tunnelroof van de Belgiëlei

De rechtbank sprak de twee zwaarste straffen uit voor David T en Yosef C.. Zij kregen vijf jaar cel, maar verdwenen na de roof spoorloos en verblijven allicht in het buitenland. De rechtbank sprak dan ook de onmiddellijke aanhouding van T. en C uit.

Voor vader Kachaber (3 jaar cel) en zoon Koba M. (40 maanden) werd bij het bepalen van de strafmaat rekening gehouden met een veroordeling voor gelijkaardige feiten die zij in juni vorig jaar kregen bij de rechter in Dendermonde. Giorgi K. kreeg, net als Kachaber, 3 jaar cel.

De beklaagden moeten aan de burgerlijke partijen in totaal 23.001 euro schadevergoeding betalen. Een euro daarvan is provisioneel voor de imagoschade van de bank.

De bende groef vanuit een pand in de Nerviërsstraat een tunnel naar het riolenstelsel. Van daaruit groeven ze een tweede tunnel, tot net onder de kluizenzaal van de bank. Bij de kraak op 3 februari werden 27 kluisjes opgebroken.

Hoe groot de buit was, blijft een goed bewaard geheim. BNP Paris Fortis heeft nooit bekendgemaakt hoeveel ze heeft uitbetaald aan de gedupeerden. Bronnen dicht bij het onderzoek spreken over “2 miljoen euro”.

Archiefbeelden pand waar tunnel werd gegraven richting de kluizenzaal 

 © FGP Antwerpen

 ©  DBA

 ©  belgielei kluizenkraak fortis

 ©  belgielei kluizenkraak fortis

 © Victoriano Moreno

 sare, jtp

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio