©  BART DEWAELE

Bouchez behoudt vertrouwen, maar moet zich laten omringen door 11 wijzen

Bron: BELGA

De parlementsleden van MR zijn maandagavond in de parlementaire intergroep overeengekomen om het vertrouwen te behouden in hun partijvoorzitter, Georges-Louis Bouchez. Het debat duurde meer dan vier uur en verliep bij momenten erg levendig. Bouchez zal zich wel moeten laten omringen door 11 ‘wijzen’ van de partij. Dat moet de collegialiteit van de beslissingen versterken.

Bouchez lag zwaar onder vuur na zijn opmerkelijke casting in de nieuwe federale regering en een mislukte herschikking van de MR-ministers in de Waalse regering. Hij maakte Mathieu Michel – de relatief onbekende broer van Europees Raadsvoorzitter en voormalig MR-premier Charles Michel – staatssecretaris, waardoor Denis Ducarme plaats moest ruimen.

Bouchez probeerde die laatste dan minister te maken in de Waalse regering, ten koste van Valérie De Bue, maar moest die beslissing al snel weer intrekken toen bleek dat de Waalse regering dan niet meer aan het decretaal vastgelegde minimum van één derde vrouwen komt.

“Debat rond beslissingen”

Het nieuwe besluitvormende orgaan, dat wordt samengesteld uit 11 wijzen, zal naast het uitgebreide bureau bestaan en moet “ervoor zorgen dat er een debat wordt gevoerd rond de beslissingen”, zo verklaarde voormalig minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine na afloop van de vergadering.

“We zijn ook een aanpassing van ons bestuur en onze communicatie overeengekomen en willen tegelijkertijd meer samenwerken met de parlementsleden om een collectieve dynamiek te creëren. We zullen ook doorgaan met de nu al aan de gang zijnde hervorming van onze statuten”, verzekerde van zijn kant de Waalse minister van Economie, Willy Borsus. Hij waarschuwde wel dat dergelijke incidenten niet meer mogen voorvallen en dat Bouchez een laatste kans krijgt.

“We zijn erin geslaagd te landen, maar er is nog werk aan de winkel”, reageerde ook Denis Ducarme. “We hebben dit allemaal in het geheugen en we vergeten het niet, maar het was belangrijk om onze militanten gerust te stellen”, aldus Ducarme, zelf een van de 11 wijzen.

Georges-Louis Bouchez heeft niet gereageerd, hij verliet de vergadering zonder commentaar.

LEES OOK. Hachje van Bouchez lijkt gered, maar onvrede binnen MR blijft: “Genoeg van manier van werken als maffiaclan” (+)

MEER OVER MR