©  loh

GVA-poll over Antwerpen na corona: stemmers willen vooral comfortabele trottoirs

Antwerpen -

Het was heel het weekend een nek-aan-nekrace tussen betere trottoirs en creatieve ondernemers in leegstaande winkelpanden. Van de 862 deelnemers aan de GVA-poll over de zes voorstellen voor Antwerpen na corona stemden 239 (of 28%) voor betere trottoirs, 236 (of 27%) voor de creatieve ondernemers.

Sacha Van Wiele
 

De nood aan brede, comfortabele trottoirs werd door mobiliteitsprofessor Thomas Vanoutrive aangehaald. Bij een toekomstige lockdown moeten mensen zich comfortabel te voet kunnen verplaatsen en is er nood aan kwalitatieve buitenruimte.

BEKIJK HIER DE HELE REEKS ANTWERPEN NA CORONA

“De meeste aandacht in het mobiliteitsdebat gaat meestal naar de autosnelwegen. Daar mag zeker aandacht naar gaan, maar de basis van alle mobiliteit is nog steeds het trottoir. Voor iedereen is dat het eerste contactpunt met de rest van de wereld. Alleen liggen die trottoirs er niet altijd goed bij. Ze zijn te smal, of bevinden zich in slechte staat”, zei Vanoutrive in het interview over mobiliteit in Antwerpen na corona.

Zwaar onderschat

Tom Dhollander van de Voetgangersbeweging is niet verrast door deze uitslag van de poll. “Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met de staat van onze trottoirs”, zegt Dhollander. “Veel mensen ervaren dan ook dat het belang van goede trottoirs zwaar wordt onderschat.”

“Bovendien wordt wel eens vergeten dat veel mensen geen andere keuze hebben dan zich te voet te verplaatsen. Zij ervaren dat er weinig respect is voor hun positie. Wagens staan geparkeerd op het trottoir, fietsers die over datzelfde trottoir rijden en allerhande obstakels. Veel voetgangers vinden dat dit allemaal te gemakkelijk wordt gedoogd.”

Bijna een op de drie stemde dus voor trottoirs, 27% voor creatieve ondernemers in leegstaande winkelpanden, 22% voor landbouwparken, 12% voor verhoogde uitkeringen die automatisch worden toegekend, 9% voor digitaal onderwijs en 2% voor digitale cultuurvoorstellingen.

MEER OVER Antwerpen na corona

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio