© atv

Egbert Lachaert: “De Wever ging respectloos met ons om”

De regeringsonderhandelingen laten duidelijk littekens na. Zo is Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert scherp voor N-VA-voorzitter Bart De Wever in het actualiteitsprogramma Wakker op Zondag op ATV. “De Wever is fout geweest om op zo’n dergelijke respectloze manier met ons om te gaan”, zegt Lachaert.

Lachaert zegt dat hij nog steeds niet begrijpt dat de vorming van de Arizona-coalitie is kunnen mislopen. Dat was een coalitie met N-VA, maar zonder PS. De nationale Open Vld-voorzitter wijst naar een beschuldigende vinger naar De Wever.

“Tijdens de gesprekken rond Arizona is Bart De Wever achter mijn rug met PS beginnen onderhandelen. Tot daar aan toe. Hij heeft ook een akkoord gevonden met PS. Wat ik totaal niet had verwacht, is dat hij ons op die manier publiekelijk ging vernederen en ons crimineel onverantwoord vond als we niet in zijn plan mee stapten. Alleen stonden daar gewoon geen liberale accenten in. Wel vier miljard euro aan vermogenswinstbelasting. Alle socialistische eisen zaten er wel in. Ik viel eigenlijk van mijn stoel als ik dat las. Ik kreeg de boodschap dat daar niets meer aan te veranderen viel. Op die manier overtuig je echt geen partners. De Wever is fout geweest om op zo’n dergelijke respectloze manier met ons om te gaan.”

Dat het nog moeilijk ligt tussen beide voorzitter blijkt ook uit dat er geen communicatie meer is geweest tussen beiden. “Toen het in de onderhandelingen fout was gelopen, heb ik nog twee keer gesproken met De Wever, maar sinds het Vivaldi-akkoord niet meer. Ik zie alleen dat hij nu week na week uithaalt naar mij in de pers. Jammer, want onze partijen zitten samen in de Vlaams regering. Het zou beter zijn dat we dit alles achter ons laten en constructief verder werken.”

In het Vrt-programma De Zevende Dag zegt Lachaert dat De Wever een man is die in het defensieve zit. “Hij beseft dat hij zware fouten heeft gemaakt”, zegt Lachaert. svw

MEER OVER Regering-De Croo