Kristof Calvo steekt teleurstelling niet weg (én krijgt compliment van Theo Francken)

Op het debat over het regeerakkoord kreeg Kristof Calvo (Groen) vrijdag als voorzitter van de op één na grootste Kamerfractie als tweede het woord. Hij benoemde meteen de olifant in de kamer, en maakte er geen geheim van dat hij liever in de regering dan in de Kamer had gezeten. “Het was niet meteen mijn ultieme ambitie om hier vandaag te staan. Maar ik zou Johan Cruijff willen citeren: ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel.’”

blg

Calvo kondigde dan ook aan dat hij als fractieleider het regeerakkoord met vuur kwam verdedigen. “Wat hier op tafel ligt: daar valt heel wat over te vertellen. De explosieve cocktail van corona en aanslepende regeringsvorming heeft voor wantrouwen gezorgd. Dit regeerakkoord zorgt voor concrete antwoorden op alle problemen waarmee de Belgen worden geconfronteerd.”

Opmerkelijk was de reactie van Theo Francken (N-VA) op Calvo’s uitspraak. “Ik heb veel respect voor het feit dat u hier het woord neemt. U bent een groot politicus.”

“Het is wrang”

Calvo reageerde donderdagavond al erg ontgoocheld dat hij geen minister is geworden in de nieuwe regering-De Croo. Calvo was genoemd als één van de grote kanshebbers, maar na een lange en moeilijke nachtelijke discussie koos de partij afgelopen nacht voor het duo Tinne Van der Straeten en Petra De Sutter.

“We schuiven twee heel sterke mensen naar voren. Maar het is wrang. De manier waarop het is verlopen, had wel anders gekund. Daar ga ik wel eens goed over nadenken”, zo zei Calvo aan VTM Nieuws.

Calvo wil zich binnenkort bezinnen over wat er afgelopen nacht gebeurd is binnen de partij.

Goed nadenken

“Je verwacht niet dat je zes uur wordt opgesloten in een discussie rond ministers”, zei Calvo aan VRT NWS. “Met De Sutter en Van der Straeten schuiven we sterke mensen naar voor, maar dit had echt anders kunnen worden aangepakt, ook door onze voorzitter (Meyrem Almaci, red.).”

LEES OOK: Bittere pil voor Kristof Calvo (Groen): “Almaci heeft hem een mes in de rug gestoken”

Meyrem Almaci. ©  BELGA

Hoe dan precies, daarover wil hij (nog) niet in detail gaan. “Als je aan politiek wil doen, dan moet je dat op een menselijke en ernstige manier doen. Ik ga dit weekend gebruiken om over een aantal dingen goed na te denken”, aldus Calvo.

Droom uit elkaar gespat

“Dit was geen gemakkelijke dag voor hem”, reageert Tinne Van der Straeten in De Afspraak. Volgens haar heeft Calvo “zijn droom (om minister te worden, red.) uit elkaar zien spatten”. Van der Straeten benadrukt wel dat Calvo aan het einde van de veelbesproken nacht en ook op de fractievergadering zijn uitdrukkelijke steun heeft uitgesproken.

MEER OVER Regering-De Croo