©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Mondmaskerplicht uitgebreid naar schoolomgevingen in provincie Antwerpen

In de provincie Antwerpen is het dragen van een mondmasker voortaan ook verplicht in schoolomgevingen. De mondmaskerplicht wordt ook niet versoepeld in de provincie.

blg

De provincie Antwerpen behoudt de nationale regels rond de mondneusmaskerplicht zoals die in het ministerieel besluit van 30 juni staan en dus niet zoals ze versoepeld werden door de meest recente Nationale Veiligheidsraad. Dat heeft gouverneur Cathy Berx beslist, naar eigen zeggen mede op vraag van de burgemeesters in haar provincie.

Er wordt zelfs een regel toegevoegd aan de Antwerpse politieverordening: voortaan moet je ook in schoolomgevingen een mondneusmasker dragen tijdens “de gebruikelijke in- en uitlooptijden” van de scholen.

Regels blijven gelden

De Nationale Veiligheidsraad schafte de mondneusmaskerplicht in de buitenlucht af behalve op drukke plaatsen, maar in de provincie Antwerpen blijft ze dus gelden in onder meer winkelstraten en op markten en daar komen nu ook schoolomgevingen bij.

Die laatste regel geldt tijdens de gebruikelijke in- en uitlooptijden van de onderwijsinstelling en binnen een straal van tweehonderd meter van de in- en uitgangen ervan. Het gaat zowel om kleuter-, lager-, hoger-, universitair- als volwassenenonderwijs.

Virus nog sterk aanwezig

“Helaas is de verspreiding van het coronavirus nog steeds bijzonder sterk en continu in de provincie Antwerpen”, legt Berx uit. “Zo bedraagt de incidentie van nieuwe gevallen per 100.000 inwoners 198,6 in veertien dagen en bedraagt de positiviteitsratio 5,3%.” De burgemeesters waarmee Berx sprak, zouden daarom om het behoud van de mondneusmaskerregels van de voorbije zomer hebben gevraagd.

De Antwerpse Provinciale Crisiscel vergadert nog steeds meerdere keren per week over de epidemiologische situatie en Berx houdt wekelijks een videogesprek met alle burgemeesters.