© ATV

Zestien personen aangehouden in grootschalig onderzoek naar cocaïnetrafiek

Bij het grote onderzoek naar cocaïnetrafiek zijn in totaal zestien personen aangehouden door de onderzoeksrechter. Dat meldt het federaal parket en de parketten Limburg en Antwerpen. Daarbij ook ex-rijkswachtbaas Willy Van Mechelen en drie andere politieagenten.

LEES OOK: Docent politieschool en havenbaas opgepakt in drugszaak rond ex-rijkswachter Willy Van Mechelen

De bal ging aan het rollen toen eind 2019 in de haven van Antwerpen een enorme lading van bijna 3.000 kilo cocaïne werd aangetroffen. In de loop van het onderzoek werd nog een partij van circa 650 kilogram in beslag genomen. De vier verdachten die daarbij betrokken waren, werden aangehouden.

Het verdere onderzoek bracht aan het licht dat er een grote verwevenheid is tussen diverse professionele criminele organisaties in Limburg en Antwerpen, die elkaar zelfs versterken bij de invoer en verdeling van grote ladingen drugs, maar ook bij het op grote schaal witwassen van de opbrengsten.

“De organisaties hebben sterke vertakkingen in de bovenwereld en alle lagen van de maatschappij. Zo zouden medewerkers en zaakvoerders van onder meer expeditiekantoren, warenhuizen en transportfirma’s ten dienste staan van de criminele organisaties en hiervoor riant vergoed worden”, stelt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket.

1,3 miljoen cash

In het dossier werden op maandag 28 september en donderdag 1 oktober in totaal 54 huiszoekingen geweest, in zowel binnen -als buitenland. Daarbij zijn 29 personen van hun vrijheid beroofd, waarvan 16 verdachten aangehouden zijn door de onderzoeksrechter op verdenking van handel en invoer van verdovende middelen, witwassen van geld en het deel uitmaken van een criminele organisatie.

De speurders namen maandag al 1,3 miljoen euro aan cash, 700.000 euro giraal geld en aandelen ter waarde van 62.000 euro in beslag, net als luxehorloges, goud, schilderijen en een reeks luxewagens waaronder een Ferrari Testarossa, een Bentley en een paar Porsches. Er werden ook verschillende vuurwapens gevonden.

Willy Van Mechelen

Voormalig rijkswachtbaas Willy Van Mechelen is niet de enige grote naam in het dossier. Ook Lucio Aquino, telg van de beruchte familie Aquino uit Maasmechelen, is maandag opgepakt. Hij is een broer van Silvio Aquino, de leider van de familie die in 2015 werd doodgeschoten bij een afrekening in het drugsmilieu. Wat zijn exacte rol in deze zaak is, is nog onduidelijk. Hij zou de afnemer zijn geweest van de cocaïne die Van Mechelen en co binnenhaalden.

Een aantal andere verdachten die maandag opgepakt werden, is gelinkt aan de motorbende Bandido’s. Een andere verdachte, Nathan S., is dan weer een notoire leider van Antwerp Casuals, de harde kern van voetbalclub Antwerp. Ook hij is een oude bekende in het drugsmilieu. Tom B. is dan weer een vastgoedmakelaar die opereert vanuit het Spaanse Marbella. De verdachten hebben met elkaar gemeen dat ze al jaren gepokt en gemazeld zijn in het drugsmilieu.

De vreemde eend in de bijt is de Kempense advocaat Jan E. Wat zijn rol is in de zaak, is vooralsnog niet duidelijk. In Hasselt werd nog een man opgepakt die met zijn veilinghuis waar exclusieve wagens worden verkocht, zou meegeholpen hebben met het witwassen van het drugsgeld van de bende. Bij goederenbehandelaar Mexico Natie is donderdagochtend minstens één arrestatie gebeurd. Volgens onze bronnen werd een terminalmanager opgepakt.

Ook drie politieagenten werden opgepakt. Een van hen werkt bij de Politiezone Antwerpen en is tevens docent aan de politieschool Vesta. Ook zijn echtgenote, die zelf bij de politiezone Mechelen-Willebroek werkt, werd gearresteerd. Een andere verdachte is commissaris bij de politiezone ZaRa (Zandhoven en Ranst). Hun rol in het dossier is nog onduidelijk.

“Geen Antwerps probleem”

Het was voor het eerst dat het federaal parket en de parketten van Limburg en Antwerpen in synergie samenwerkten, en met resultaat. “Het probleem van de haven van Antwerpen en meer bepaald de drugstrafiek is geen Antwerps probleem. Dit kan niet genoeg benadrukt worden. Het is een nationaal probleem, dat het arrondissement per definitie overstijgt en een prominent internationaal aspect heeft”, zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw.

Het antwoord op deze drugsproblematiek is volgens de verschillende parketten een synergie met daarbij ook het Openbaar Ministerie. Zij kunnen verenigd en op creatieve wijze oplossingen trachten te formuleren om ruimte vrij te maken voor diepgaande onderzoeken, maar daarvoor vragen ze dus extra middelen. “Maak hiervan een veiligheidsprioriteit in het volgende nationaal veiligheidsplan”, stelt Franky De Keyzer, procureur des konings van Antwerpen.

 © JVDP

 vdaa, me, blg

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio