Onze regering telt evenveel vrouwen als mannen, een historische stap voor ons land.”

Regering-De Croo is meest vrouwelijke ooit: “Het is wel degelijk de eeuw van de vrouw”

De helft van de regeringsleden zijn vrouwen. De gemiddelde leeftijd ligt met 44 jaar ook laag. Het kernkabinet blijft wel een mannenclub.

Matthias Verbergt

LEES OOK: Dit zijn alle ministers en staatssecretarissen van de regering-De Croo

‘De eeuw van de vrouw’, luidt de titel van het boek dat nieuwbakken eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) in 2018 publiceerde. De laatste jaren profileerde De Croo zich als een internationale voorvechter van vrouwenrechten. Tijdens de regeringsverklaring benadrukte hij dat de nieuwe regering alle vormen van discriminatie bestrijdt, in het bijzonder wegens vrouwen. “En dus komt het geboorteverlof op 20 dagen. Het is wel degelijk de eeuw van de vrouw. Daarom telt onze regering evenveel vrouwen als mannen, een historische stap voor ons land.”

De Vivaldi-partijen – de socialisten, de liberalen, de groenen en CD&V – gaan overduidelijk voor een erg vrouwelijke regering. Tien van de twintig regeringsleden zijn vrouwen, een primeur. De regering-De Croo is ook jong. De gemiddelde leeftijd is momenteel 44 jaar. De gemiddelde leeftijd van de excellenties van de regering-Michel was bij aantreden 49,5 jaar, bij de regering-Di Rupo 47.

Kernkabinet: twee op de acht is vrouw

Het kernkabinet, waar per partij de vicepremier in zetelt en waar de belangrijkste regeringsbeslissingen worden voorbereid, zal wel nog grotendeels een mannenclub zijn. Zes op de acht leden zijn mannen: premier Alexander De Croo (Open Vld), Vincent Van Quickenborne (Open VLD), Georges Gilkinet (Ecolo), Frank Vandenbroucke (sp.a), Pierre-Yves Dermagne (PS) en Vincent Van Peteghem (CD&V). Petra De Sutter (Groen) en afscheidnemend premier Sophie Wilmès (MR) zijn de uitzonderingen.

Petra De Sutter (57) wordt minister van Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken, de plek die velen hadden gezien voor Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo. Maar De Sutter haalde het. De 57-jarige De Sutter woont in het Oost-Vlaamse Horebeke en zetelt momenteel in het Europees Parlement. Ze is ook professor gynaecologie aan de Universiteit Gent en vruchtbaarheidsexperte. Ze zal de eerste transvrouw zijn die minister wordt.

Sophie Wilmès (45) zet, zoals bekend, een stap terug en wordt minister van Buitenlandse Zaken. Ze maakte een blitzcarrière door Charles Michel (MR) op te volgen als premier toen die vorig jaar naar Europa verkaste. Ze was nog maar sinds 2015 minister, maar moest het land door de coronacrisis loodsen.

Petra De Sutter ©  Photo News

Overige ministers: bijna alleen vrouwen, en de eerste vrouw op Defensie

Bij de overige ministers zijn er momenteel alleen vrouwen, op David Clarinval (MR) na.

De onbekende topadvocate Annelies Verlinden (42) wordt minister van Binnenlandse Zaken voor CD&V. Verlinden staat momenteel mee aan het hoofd van het prestigieuze advocatenkantoor DLA Piper, en staat bekend als ambitieus en hardwerkend. Ze moet CD&V opnieuw een gezicht geven in de provincie Antwerpen.

Annelies Verlinden ©  BELGA

Ludivine Dedonder (43) wordt de eerste vrouwelijke minister ooit op het departement Defensie. Dedonder (PS) is handelsingenieur van opleiding en startte haar carrière als sportjournaliste. Begin jaren 2000 stapte ze over naar het kabinet van toenmalig Waals minister Michel Daerden. Ze was lang schepen in Doornik, waar haar man burgemeester is. In 2019 werd ze Kamerlid.

Meryame Kitir (40) wordt voor de sp.a minister van Ontwikkelingssamenwerking. Kitir was tot vandaag fractieleidster in de Kamer voor haar partij, waar ze zetelt sinds 2007. Daarvoor was ze aan de slag bij de intussen gesloten Ford-fabriek in Genk, waar ze ook vakbondsafgevaardigde was.

Meryame Kitir ©  Photo News

Ecolo stuurt Zakia Khattabi naar de regering als minister van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling. Khattabi was tot de zomer van 2019 covoorzitter van de partij en zetelt in de Kamer. Ze greep dit jaar naast een zitje in het Grondwettelijk Hof.

De tweede vrouwelijke PS-minister is Karine Lalieux (56). Ze wordt minister van Pensioenen, Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding en Gehandicapten. De criminologe begon haar carrière aan de ULB, maar zetelt al sinds 2000 in de Kamer. In 2019 werd de Brusselse niet herkozen. Tussen 2006 en 2018 was ze schepen in Brussel, sindsdien is ze OCMW-voorzitster.

Tinne Van der Straeten (42) wordt minister van Energie voor Groen, de absolute specialiteit van de Brusselse. De juriste belandde in 2007 in de Kamer, maar raakte in 2010 niet herkozen en koos voor een carrière in de advocatuur. Vorig jaar raakte ze opnieuw verkozen op de Brusselse lijst van Ecolo en Groen.

Tinne Van der Straeten ©  Photo News

Staatssecretarissen: twee op de vijf vrouw

Drie van de vijf staatssecretarissen zijn mannen. Naast Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, gaat het om de Franstaligen Thomas Dermine (PS), staatssecretaris voor Relance en Mathieu Michel (MR), staatssecretaris voor Digitale Agenda. Hij is de broer van voormalig premier Charles Michel.

Eva De Bleeker (46) wordt voor Open Vld staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken, toegevoegd aan premier De Croo. Na haar studies handelsingenieur werkte ze als consultant en assistent aan de VUB, momenteel is ze aan de slag bij de Europese Commissie. Sinds 2016 is De Bleeker, ook gemeenteraadslid in Hoeilaart, voorzitster van de vrouwenbeweging van Open Vld.

Ecolo stuurt Sarah Schlitz (33), die staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Diversiteit wordt. De Luikse politicologe werkt sinds 2011 voor de partij en in 2018 kwam ze als opvolgster in de Kamer terecht. In 2019 was ze lijsttrekster in Luik.

Eva De Bleeker. ©  BELGA

MEER OVER Regering-De Croo