Aangeboden door vzw De Brug

 

 © vzw De Brug - Jobat

Vzw De Brug: een vat vol productiviteit

“De tijd van alleen maar enveloppen vullen, is passé”

Metaal- en houtbewerking, spuitwerk, stoffering, assemblage, goederen verpakken, mailings... Bij vzw De Brug Beschermde Werkplaats in Mortsel gebeurt het allemaal. Achter de muren van het maatwerkbedrijf speelt zich dagelijks een verrassende waaier aan activiteiten af. De Brug biedt zo kansen en een job aan bijna 300 mensen met een beperking of zij die moeilijk hun weg vinden in het reguliere arbeidscircuit.

vzw De Brug

In de sociale economie spelen de maatwerkbedrijven een grote rol, maar over een beschermde werkplaats hebben we vaak nog een verkeerd beeld. “De tijd dat er alleen maar enveloppen werden gevuld, is passé”, merkt monitor Linda De Ridder op. “Voor de mensen die het meest beperkt zijn, wordt ook dat soort werk nog aangeboden. Maar er gebeurt zo veel meer. Wij voeren opdrachten uit voor zowel particulieren als bedrijven, waaronder heel wat grote spelers. Bij De Brug steken we bijvoorbeeld van A tot Z koeltogen in mekaar voor Delhaize en Carrefour, maken we in opdracht van een Belgische producent laadpalen voor elektrische wagens, assembleren we waterontkalkers of maken we (reclame)displays voor onder meer SMEG en Vandemoortele voor binnen- en buitenland”, somt de monitor een aantal voorbeelden op. “Daarbij komen allerlei aspecten kijken zoals lassen en andere metaalbewerking, schrijnwerkerij, elektronica en assemblage.”

Gevarieerd werk

Abdallah Ezzideen (27) uit Deurne is sinds een jaar bij De Brug aan de slag als lasser. “Ik heb eerst geprobeerd te solliciteren in de privé, maar ik heb een autismespectrumstoornis en dat maakt het niet eenvoudig. Ik heb nood aan nauwe begeleiding. Ik vraag liever iets vijf keer dan dat ik een fout maak. Hier kan dat zonder dat daar een probleem wordt van gemaakt. In de privé kunnen ze dat geduld vaak niet opbrengen.”

“Ik doe hier heel gevarieerd werk. De ene keer gaat het om lassen met de halfautomaat, de andere keer TIG-lassen. We hebben hier ook een lasrobot waar ik ook al mee mocht werken. Als ze zien dat je het aankan, wordt jou dat vertrouwen gegeven en dat is heel fijn. Hierdoor heb ik hier al veel kunnen leren. Ik wilde heel graag lassen, maar in de privé lukte het maar niet en dat gaf heel veel stress. Ik ben enorm blij dat ik hier terecht ben gekomen, want anders was ik in de problemen gekomen”, geeft hij toe. “Deze job geeft mij de zekerheid die ik nodig heb.”

Luisterend oor

“Met die begeleiding maken wij het verschil”, zegt monitor Linda De Ridder. “Dat is wat die mensen nodig hebben. Als monitor sta ik tussen hen op de werkvloer om hen op gelijk welk moment bij te staan. Je moet veel aandacht aan hen schenken en een luisterend oor zijn. Maar je krijgt er altijd heel veel van terug. Het is allesbehalve eentonig, op verschillende vlakken, zowel qua werk als sociaal. Ik dacht het wat rustiger aan te doen en begon hier voor 20 uur, maar al snel ging ik meer uren presteren. Omdat ik het graag doe”, getuigt ze.

Dat er knap werk wordt geleverd, blijkt ook in De Kobbe, een soort van vrijetijdscentrum dat De Brug op zijn terreinen heeft, waar medewerkers na de werkuren terecht kunnen om zich creatief uit te leven met onder meer een keramiek- en schildersatelier. Er prijken ook opvallende metalen creaties zoals een heuse 'Sinterklaasmobiel' en originele attracties die niet zouden misstaan op een Vlaamse kermis.