Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten. 

Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten. ©  Bart Dewaele, Eric de Mildt

Niet Calvo, maar Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten worden ministers voor Groen

Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten – en dus verrassend genoeg niét Kamerfractieleider Kristof Calvo – worden de twee ministers die Groen afvaardigt naar de nieuwe federale regering. Dat meldt de partij donderdagochtend. De Sutter wordt bevoegd voor Ambtenarenzaken en overheidsbedrijven en wordt ook vicepremier, Van der Straeten krijgt Energie. Met deze twee laatste namen is de samenstelling van de regering-De Croo volledig.

jvh

De Sutter (1963), die in het Oost-Vlaamse Horebeke woont, werd bij de verkiezingen van vorig jaar Europarlementslid, waar ze de eerste groene voorzitter werd van de Commissie Interne markt en Consumentenzaken. Eerder zetelde ze in de Senaat en in de Raad van Europa.

“Samen met de regeringsploeg en met alle ambtenaren wil ik meewerken aan het moderniseren en digitaliseren van de overheid”, zegt De Sutter. “Ik ben fier dat ik minister word voor Ambtenarenzaken en overheidsbedrijven. De coronacrisis toonde aan dat we een slagkrachtige overheid nodig hebben om het algemeen belang veilig te stellen.”

Van beroep is de nieuwe minister van Overheidsbedrijven gynaecologe en fertiliteitsexperte. Ze is ook hoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent.

Minister van Energie

Van der Straeten (1978) maakte na de vorige stembusgang haar comeback in de nationale politiek, na een afwezigheid van tien jaar. De juriste is gespecialiseerd in energie- en klimaatdossiers. Ze bouwde mee het advocatenkantoor Blixt uit en toont zich nu “vastberaden de ommekeer in te zetten voor een rechtvaardig klimaatbeleid”, klinkt het.

“Ongelofelijke dankbaar voor het vertrouwen”, zegt Van der Straeten. “We nemen ons energiebeleid opnieuw in eigen handen en brengen rust en zekerheid. We maken de weg vrij voor investeringen in hernieuwbare energie, creëren duizenden nieuwe jobs en werken aan betaalbare energiefacturen.”

Ze was schepen in Koekelberg, en is nu nog gemeenteraadslid.

MEER OVER Federale regering