© ATV

Ook donderdag blijven campussen AP grotendeels gesloten door cyberaanval: “Door snelle reactie is schade beperkt gebleven”

Door een cyberaanval op de AP Hogeschool blijven donderdag alle tien campussen in Antwerpen, Turnhout, Mechelen en Lier grotendeels gesloten. De impact is beperkt gebleven, maar zolang er een veiligheidsrisico is, mag er niet ingelogd worden op het netwerk. Daarom gaan de lessen zo veel mogelijk online door.

jas, blg

De cyberaanval gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag. Iets na middernacht kreeg de IT-afdeling van AP Hogeschool Antwerpen een verdachte melding. Alle systemen werden meteen afgesloten. “Deze snelle reactie heeft ervoor gezorgd dat de schade beperkt is gebleven.” aldus woordvoerder van AP Karolien Loriers. “Slecht een deel van de ICT-systemen werd getroffen. “Het gaat om een zogenaamde cyberlock, waarbij hackers bestanden versleutelen. Samen met externe experts onderzoeken we de impact van de aanval en werken we aan oplossingen op korte en lange termijn. Wie achter de aanval zit, en waarom is nog niet duidelijk.”

Om een verdere verspreiding te vermijden, werd woensdag niemand op de campussen toegelaten. Om te vermijden dat de aanval zich verder verspreidt, kunnen studenten en medewerkers niet inloggen op het AP-netwerk. Daarom blijven ook donderdag alle tien campussen in Antwerpen, Mechelen, Turnhout en Lier grotendeels gesloten. Lessen die volledig offline kunnen worden gegeven, zoals praktijklessen of lessen bij de Schools of Arts, kunnen onder strenge voorwaarden toch op de campus doorgaan.

“Net zoals vandaag, gaan de lessen donderdag zo veel mogelijk online door”, zegt Loriers. “De systemen die een veiligheidsrisico vormen zijn niet toegankelijk, maar andere tools (Digitap, Panopto, Teams, e-mail,…) kunnen wel veilig gebruikt worden. Helaas kunnen we nog niet meteen weer aan de slag zoals voordien. Als er toestellen op de campus geactiveerd worden en verbinding maken met het netwerk, zou er nog meer schade aangericht kunnen worden. Dat moeten we op dit moment absoluut vermijden. Ook het administratief personeel werkt daarom thuis. Door de ervaring die is opgebouwd tijdens de huidige coronacrisis kan de hogeschool gelukkig snel schakelen naar online lesgeven en werken.”

.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio