Dit zijn alle ministers en staatssecretarissen van de regering-De Croo

Alle ministers van De Croo I hebben de eed afgelegd. Opvallend is dat Frank Vandenbroucke terugkeert naar de nationale politiek. Hij wordt minister van Volksgezondheid voor de socialisten. De post van Binnenlandse Zaken gaat naar de onbekende Schotense advocate Annelies Verlinden (CD&V). De ministers voor Groen zijn Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten, en dus niet Mechelaar Kristof Calvo.

Aan Vlaamse kant mag sp.a twee ministers aanleveren, net als Groen. CD&V mag twee ministers en één staatssecretaris aanleveren. Open Vld mag naast de premier één minister en één staatssecretaris voordragen.

Open Vld

Alexander De Croo zal het premierschap voor zijn rekening nemen. Daarnaast zal Open VLD dus ook één ministerpost en een staatssecretaris krijgen.

Vincent Van Quickenborne, huidig burgemeester van Kortrijk, wordt minister van Justitie.

Eva De Bleeker wordt staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken. Ze is 46 jaar en werkt voor de Europese Commissie. Ze is voorzitter van Open VLD Vrouwen en eerste schepen in Hoeilaart.

(Lees verder onder de video)

Speech Alexander De Croo

CD&V

CD&V krijgt twee ministers en één staatssecretaris. Financiën is voor Vincent Van Peteghem. De burgemeester van het Oost-Vlaamse De Pinte wordt ook vicepremier.

Annelies Verlinden krijgt Binnenlandse Zaken. Ze is vennoot bij advocatenkantoor DLA en actief bij de CD&V in Schoten waar ze gemeenteraadslid was. Verlinden is voormalig nationaal ondervoorzitter van jong CD&V.

Federaal parlementslid Sammy Madhi wordt dan weer staatssecreataris voor Asiel en Migratie.

Maar CD&V krijgt naast deze drie posten ook nog een internationale functie: die van ondervoorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Die post gaat volgens sommigen naar Koen Geens, die niet meer in de volgende regering stapt en in de regering van Elio Di Rupo minister van Financiën was.

 ©  Photo News

Sp.a

Voorzitter Rousseau beloofde in de vooravond een bom, en pakte dus uit met een verrassing van formaat. Oud-voorzitter Frank Vandenbroucke maakt zijn rentree in de nationale politiek en wordt de nummer één van de Vlaamse socialisten in de federale regering. De 64-jarige Vandenbroucke stopte eind 2011 met politiek om zijn academische carrière voort te zetten. Nu wordt hij minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Die eerste portefeuille had hij al eens op zak tijdens de regering-Verhofstadt I. Hij keert nu dus langs de grote poort terug.

Kamerfractieleider Meryame Kitir wordt minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid in de nieuwe federale regering. De 40-jarige Limburgse met Marokkaanse roots raakte eerst bekend als vakbondsvrouw bij Ford Genk, om nadien sinds 2007 voor de socialisten in de Kamer te zetelen.

 ©  BELGA

Groen

Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten worden dan weer de twee ministers die Groen afvaardigt naar de nieuwe federale regering. De Sutter wordt bevoegd voor Ambtenarenzaken en overheidsbedrijven en wordt ook vicepremier, de Brusselse Van der Straeten krijgt Energie.

Verrassend is die keuze wel, want lange tijd ging men er van uit dat Kristof Calvo, huidig Kamerfractieleider, een ministerpost zou krijgen.

 ©  BELGA

PS

De PS krijgt Werk en Economie, Pensioenen, Defensie en de Relance. Voorzitter Paul Magnette mag die toekennen aan maar liefst vijf excellenties: een vicepremier, twee ministers en twee staatssecretarissen.

Pierre-Yves Dermagne wordt vicepremier en bevoegd voor Economie en Werk. Ludivine Dedonder wordt minister van Defensie. Een primeur voor ons land, want nog nooit was een vrouw minister van Defensie. Karine Lalieux (56) krijgt de bevoegdheden Pensioenen, Sociale Integratie, Armoedebestrijding en Personen met een Handicap in haar portefeuille. Ze is gemeenteraadslid en OCMW-voorzitter in Brussel, maar zetelde tussen 2000 en 2019 al in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Daarnaast levert de PS ook een staatssecretaris: Thomas Dermine zal zich bezighouden met Herstel en Wetenschapsbeleid.

Éliane Tillieux, en dus niet André Flahaut, wordt Kamervoorzitter.

MR

Uittredend premier Sophie Wilmès zou MR-vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken worden. Ook uittredend begrotingsminister David Clarinval zou minister blijven. Daarnaast zal de MR ook nog over een staatssecretaris beschikken.

 ©  ISOPIX

Ecolo

Ecolo krijgt twee ministers: Georges Gilkinet wordt Ecolo-vicepremier en minister voor Mobiliteit en NMBS in de nieuwe federale regering. Zakia Khattabi wordt minister van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling. Sara Schlitz ten slotte wordt staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit.

MEER OVER Regering-De Croo