©  Joris Herregods

Straatvinken en Octopusplan organiseren verkeerstellingen in schoolomgevingen

Vlaanderen -

Straatvinken, het burgerwetenschapsonderzoek van de Ringland Academie naar verkeersleefbaarheid, slaat de handen in elkaar met Octopusplan. Die vzw ijvert al jaren voor kindvriendelijke schoolstraten. Samen gaan ze verkeerstellingen rondom scholen organiseren.

“Meten is weten”, legt Katelijne De Vis van Straatvinken uit. “Cijfers doen altijd iets met mensen. Wanneer men ziet hoeveel vrachtwagens en auto’s er door de straten rondom een school rijden op het moment dat daar ook tientallen kinderen fietsen en wandelen, zal er hopelijk meer werk gemaakt worden van een veilige schoolomgeving. Dat dat nodig is, maakte de dood van de 12-jarige Kato vorige week nog maar eens duidelijk.” Het meisje kwam onder een vrachtwagen terecht die haar wilde inhalen, op enkele meters van de schoolpoort.

Straatvinken gaat daarom in de week van zijn jaarlijkse telmoment, op 20 mei, ook verkeerstellingen houden aan de Vlaamse scholen onder de noemer Straatvinken@School. “Dat doen we samen met vzw Octopusplan, die al enkele jaren samenwerkt met scholen en pleit voor een verkeersveilige schoolomgeving.”

Die tellingen zullen gebeuren door de leerlingen en leerkrachten van de scholen die mee in het initiatief stappen. “Voor de leerlingen stelden we samen met studenten aardrijkskunde van de KdG een educatief lespakket op rond vergroening van steden, stedenbouw en mobiliteit. Want het is belangrijk dat ze niet enkel het verkeer tellen maar ook snappen waarom ze dat doen”, legt De Vis uit. De resultaten zullen net zoals de andere telresultaten van Straatvinken worden geanalyseerd door wetenschappers van de UAntwerpen en het HIVA-KU Leuven. (evw)

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio