© ATV

Reconstructie van moord op Daniël (9) in asielcentrum van Broechem

In het asielcentrum in Broechem zijn parket en politie de hele dag bezig geweest met de reconstructie van de moord op de 9-jarige Daniël. De twee hoofdverdachten moesten hun versie van de feiten tonen.

De moord op de 9-jarige Libanees-Palestijnse asielzoeker Daniël El Alali werd anderhalf jaar geleden ontdekt. De jongen die met zijn moeder in het asielcentrum in Broechem woonde, was toen al twee dagen vermist. Op woensdag 24 april 2019 werd zijn lichaam tijdens een grootscheepse zoekactie op het terrein van het asielcentrum gevonden, half ingegraven onder een hoop zand. De handen en voeten van de jongen waren vastgebonden met touw en netten van een voetbalgoal.

Het onderzoek leidde naar vijf verdachten die de jongen ontvoerd zouden hebben voor losgeld. Zij waren in beeld gekomen omdat de moeder van de jongen via WhatsApp afgeperst werd. “Betaal 100.000 euro en je krijgt je zoon terug”, werd in gebroken Engels gestuurd. Het gsm-nummer leidde naar vijf verdachten: drie van hen woonden in het asielcentrum, twee erbuiten.

Drie verdachten werden tien dagen na de moord vrijgelaten onder voorwaarden, maar zij blijven wel verdachte. Twee van hen worden ervan verdacht Daniel vermoord te hebben. Ali A.H. (21) en Fahmi A.A. (19) wijzen naar elkaar als gevraagd wordt wie de jongen om het leven bracht.

Urenlange reconstructie

Om de laatste onduidelijkheden uit te klaren wordt dinsdag een reconstructie georganiseerd, van de volledige feiten, te beginnen met de ontvoering tot en met de moord en het verbergen van het lichaam. De twee mannen tonen elk hun versie van de feiten. Bij de reconstructie zijn speurders, parket, de onderzoeksrechter, het labo, een wetsdokter, de advocaten en de ouders van Daniël aanwezig. “Er wordt in verschillende fases gewerkt”, legt Kristof Aerts, woordvoerder van het parket uit. “Om beurten kunnen de twee verdachten hun versie geven, dat doen ze ook.” De

Parketwoordvoerder Kristof Aerts. ©  Jan Van der Perre

ouders van Daniël en ook een afgevaardigde van Fedasil kunnen als burgerlijke partij de hele wedersamenstelling volgen op schermen in twee wagens van de federale politie. De ouders kregen ook de kans om de vele vragen waar ze mee zaten te stellen.

Omdat de versies van de twee verdachten elkaar tegenspreken wordt telkens een ‘acteur’ ingezet om afwisselend de ene of de andere na te spelen. De reconstructie begon ’s morgens rond 10 uur en zou de hele dag duren. Bij een pauze rond 14.30 uur liet het parket weten ‘nog uren verder te zullen doen’. Uiteindelijk was alles rond 19 uur afgelopen.

“Mijn cliënt heeft uitvoerig getoond wat hij gedaan heeft in de tijdspanne van de feiten, hij was op een manier betrokken maar ontkent iets te maken te hebben met de ontvoering en de moord”, zegt mr. Bart De Schrijver, de advocaat van Fahmi A.A. “De forensische specialisten zullen zijn verklaring nu kunnen toetsen aan hun bevindingen.” Ook mr. Cédric Monheim, die voor Ali A.H. optreedt, zegt dat zijn cliënt goed meewerkte. “Hij heeft geprobeerd de vele vragen van de ouders van Daniël te beantwoorden.”

Bewoners ondersteund

Een tweehonderdtal bewoners van het asielcentrum kon door de grondige wedersamenstelling een hele dag niet naar zijn of haar kamer, omdat twee woonblokken gebruikt werden tijdens de reconstructie. “We hebben geprobeerd de impact zo klein mogelijk te houden”, legt centrumdirecteur Riet Picavet uit. “Onze bewoners werden aangemoedigd om vandaag het

Centrumdirecteur Riet Picavet en Fedasilwoordvoerster Mieke Candaele. ©  Jan Van der Perre

centrum te verlaten, ze werden daar ook in ondersteund en het is heel vlot gegaan.” De meeste bewoners werken overdag of lopen school. “Voor de anderen werden activiteiten gezocht”, zegt Picavet.

Fedasil voorziet bovendien ook opvang voor iedereen die de zaak vorig jaar van dichtbij meemaakte. “Voor het personeel is dit bijvoorbeeld ook emotioneel”, zegt woordvoerster Mieke Candaele. “Zij worden begeleid en er is opvang voorzien, bijvoorbeeld door het stressteam.”

Onderzoek gaat verder

De reconstructie van dinsdag is een van de laatste stappen in het moordonderzoek. Doordat bovendien de ouders van Daniël allebei in België aanwezig zijn kan ook het moraliteitsonderzoek verdergezet worden. Dat op vraag van de familie van Daniël ondertussen een parallel onderzoek gestart werd in Libanon maakt volgens het parket geen verschil. “Wij nemen daar akte van”, luidt het. In het Libanese onderzoek werden de twee verdachten volgens onze informatie al verwezen naar de correctionele rechtbank, zonder verhoor of duidelijke onderzoeksdaden.

Daniel El Alali ©  rr

sare

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio