© Joris Herregods

Dokwerkers tekenen present op gemeenteraad: “Handen af van de wet-Major”

Antwerpen

De wet-Major staat onder druk en de Antwerpse havenarbeiders laten van zich horen. Een dertigtal zakte maandagavond af naar de Antwerpse gemeenteraad om te pleiten voor het behoud ervan. De Europese Unie wil het statuut van de havenarbeider aanpassen.

De wet-Major zorgt ervoor dat zeeschepen in de Belgische havens enkel gelost en geladen mogen worden door erkende havenarbeiders. De Europese Unie wil dat aanpassen. En dat zorgt voor onrust. PVDA-fractieleider Peter Mertens legde op de gemeenteraad maandagavond een motie voor die de wet moet ondersteunen. “Want de ontmanteling ervan zet de deuren open voor sociale dumping”, aldus Mertens.

Voor de start van de gemeenteraad zweepte hij de aanwezige arbeiders op met een vurige speech. En dat resulteerde in havenarbeiders die hun intussen gekende leuze scandeerden: “Handen af van de wet-Major.” Door de coronamaatregelen konden niet alle havenarbeiders de zitting binnen volgen. Een deel bleef dus buiten waar het scanderen luidkeels verderging. En dat was ook tot in de raadzaal goed te horen. Later op de avond wordt de motie ter stemming voorgelegd.

Havenschepen Annick De Ridder (N-VA) zegt ook ongerust te zijn. “Wanneer er een Europese uitspraak is - in welke richting dan ook- zal ik vragen aan de betrokken overheden om rond te tafel te gaan en in respect een oplossing uit te werken. En dat samen met de havenarbeiders, niet tegen hen.” (jas)