Een schip van het Franse CMA CGM aan de DP World-terminal in de Antwerpse haven. © Joris Herregods

Grote havenspeler gehackt: twee dagen tijd om losgeld over te maken

Antwerpen -

De grote Franse rederij CMA CGM is het slachtoffer geworden van ransomware. Daarbij hacken criminelen een computer en vragen ze losgeld om de computers te blokkeren. De techniek komt steeds meer voor en kan bedrijven miljoenen kosten.

Nu de Antwerpse haven steeds meer digitaliseert, wordt ook cyberveiligheid steeds belangrijker. “We hebben een cyber resilience team opgezet. Een aanval helemaal uitsluiten kan niet, maar je kan wel snel opsporen, ingrijpen en de impact minimaliseren”, zei chief digital officer Erwin Verstraelen tijdens een webinar. Dat dat nodig is, bleek nog tijdens de sessie zelf. Het nieuws liep binnen dat de grote Franse rederij CMA CGM het slachtoffer was geworden van een hackingaanval.

Eerst had het bedrijf het tegen de maritieme speler Lloyd’s over een ‘intern IT-infrastructuurprobleem waardoor externe toegang tot het boekingsysteem werd stilgelegd’. Later moest het toegeven dat het onder vuur lag door hackers. Die hadden een aantal perifere servers geblokkeerd. Ze vroegen om binnen de twee dagen contact op te nemen via live chat en te betalen voor een speciale sleutel tot de geblokkeerde gegevens.

Bij haventerminal DP World lag maandag het relatief kleine containerschip CMA CGM White Shark. Volgens de terminaluitbater was er gisterenmiddag voorlopig geen impact, al werd de situatie in nauwe samenwerking met de klant opgevolgd.

Midden 2017 werd de Deense rederij Maersk nog het slachtoffer van een veel grotere, soortgelijke hack. Hun IT-systemen lagen dagenlang uit. De financiële schade liep op tot honderden miljoenen euro’s, en zorgde voor een grote verstoring van de logistieke goederenstroom. (cm)

MEER OVER Haven Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio