©  Photo News

Coformateurs De Croo en Magnette krijgen extra tijd: “Eindverslag zo spoedig mogelijk”

Het paleis geeft coformateurs Alexander De Croo en Paul Magnette meer tijd. “De formateurs brachten verslag uit over hun opdracht”, klinkt het in een communiqué van het paleis. “Ze zullen zo spoedig mogelijk hun eindverslag overmaken aan de Koning.”

De koning ontving de coformateurs om 18 uur in het Paleis. Daar brachten ze verslag uit over hun opdracht. Maar een akkoord konden ze nog niet melden. ‘Ze zullen zo spoedig mogelijk een eindverslag overmaken aan de koning’, meldt het Paleis in een persbericht. De koning geeft ze dus extra tijd om tot een akkoord te komen.

Liberalen, socialisten, groenen en CD&V zaten de vorige nacht al tot 3.30 uur samen. Om 10 uur gingen de onderhandelingen weer van start. In de voormiddag bogen ze zich eerst nog over niet-budgettaire knelpunten. Pas na de middag sneden ze het begrotingsluik aan. Het is meteen ook het sluitstuk van het regeerakkoord.

De liberalen en christendemocraten willen daarbij het ­tekort meer binnen de perken houden dan de linkse partijen. Boven op die complexe dis­cussie komt nog een element: de ­casting. Na het afvallen van Sophie Wilmès (MR) en Koen Geens (CD&V) blijven er nog twee kandidaten voor het premierschap over: formateurs De Croo en Magnette. De eerste is favoriet.

De Vivaldi-partijen onderhandelden het hele weekend door. Zaterdag kwamen onder meer veiligheid en justitie, asiel en migratie, energie en werk aan bod. Zondag kwamen initiatieven rond politieke vernieuwing ter sprake, net als de twee hete hangijzers: fiscaliteit en pensioenen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu in het nieuws