Themafoto. ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Minister geeft toelating voor gecontesteerde windturbines: gemeente en actiegroep zijn verontwaardigd

Hemiksem, Hoboken -

In Hemiksem wordt verontwaardigd gereageerd op de beslissing van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) die toelating geeft voor het bouwen van twee windturbines op de site van Umicore, waarvan een in Hemiksem en de andere in Hoboken. De windturbines zijn fel gecontesteerd.

Vanuit Hemiksem werden 475 bezwaarschriften ingediend, bij de stad Antwerpen kwamen meer dan 150 bezwaren binnen. Vanwege het protest besloten Umicore en Engie eerder al het aantal windturbines terug te schroeven van vier naar twee.

“De beslissing is onbegrijpelijk”, reageert Kris Verbeeck, voorzitter van CD&V Hemiksem en van de gemeenteraadscommissie die hiervoor werd opgericht. “Recent nog verklaarde de minister dat ze wil weten wat de oorzaak is van de verhoogde loodwaarden in het bloed van de vele kinderen uit de omgeving, Umicore haalde zelf als mogelijke reden aan dat dit de wind kan zijn. In plaats van eerst dit onderzoek af te wachten lijkt ze dit allemaal te vergeten en geeft ze toelating om twee grote ventilatoren van meer dan 180 meter hoogte te laten waaien rondom het bedrijventerrein.”

“Als gemeenteraad gaan wij ons opnieuw beraden over dit dossier en willen we onderzoeken of we via de Raad Voor Vergunningsbetwistingen de bouw nog kunnen tegenhouden”, geeft Verbeeck aan. Ook actiegroep Het Zandmannetje bekijkt welke stappen nog kunnen worden ondernomen. (bar)

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio