De rechtbank in Turnhout behandelde een dossier van cannabisverkoop in Herentals. © Bart Van den Langenbergh

Opa helpt kleinzoon met verkoop cannabis

Herentals -

Een 36-jarige man en zijn 72-jarige grootvader uit Herentals stonden beiden terecht voor de handel in cannabis. “De grootvader hielp twee jaar lang zijn kleinzoon met zijn handeltje”, zei de openbare aanklager.

Op de beklaagdenbank van de correctionele rechtbank in Turnhout namen zowel Nico D. (36) als zijn grootvader Leo D. (72), beiden woonachtig op hetzelfde adres in Herentals, plaats. De familieleden moesten zich verantwoorden voor het bezit van en de handel in cannabis.

“De naam van Nico D. dook op in een ander dossier van de verkoop van cannabis. Op 13 januari ontdekte de politie tijdens een huiszoeking bij D. een zak met marihuana, cash geld en een gsm. In die gsm stonden contacten en berichten die wezen op drugshandel”, zei openbare aanklager Wim Smets. “De man verklaarde uiteindelijk dat hij drugs verkocht om te kunnen overleven. Hij vroeg 10 euro per gram verkochte cannabis. De klanten spraken bij D. thuis af en ook grootvader Leo was actief betrokken. Hij hielp twee jaar lang bij het handeltje van zijn kleinzoon. Er zijn andere manieren om je kleinzoon te helpen.”

20,8 kilo cannabis

De politie becijferde dat de dertiger in totaal 20,8 kilo cannabis had verhandeld. Het vermogensvoordeel is berekend op 208.000 euro. De aanklager vroeg om dat bedrag verbeurd te verklaren. Nico D. riskeert een effectieve celstraf van twee jaar en een boete. Zijn grootvader hangt een celstraf van een jaar met uitstel boven zijn hoofd. De advocate van Nico D. vroeg om een werkstraf op te leggen. “Hij is wakker geschud en heeft de koe bij de horens gevat. Hij heeft gebroken met het drugsmilieu”, pleitte meester Karolien Van de Moer.

Vonnis op 26 oktober. (bvdl)

MEER OVER Rechtbank Turnhout

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio