© Belga

Onderhandelaars Vivaldi-partijen in laatste rechte lijn richting regeerakkoord

De onderhandelaars van de Vivaldi-partijen zitten sinds 10u opnieuw samen in het Egontpaleis voor de laatste rechte lijn richting een regeerakkoord. Het blijft de ambitie van de liberalen, socialisten, groenen en CD&V om te landen alvorens formateurs Alexander De Croo en Paul Magnette maandag verslag uitbrengen bij de koning. De timing van die audiëntie ligt nog niet vast.

De vertegenwoordigers van PS, sp.a, Open Vld, MR, Ecolo, Groen en CD&V gingen zondagnacht rond 3.30u uiteen zonder akkoord. De moeilijkste knoop die nog moet worden doorgehakt, is die van de begroting. Een aantal technische gegevens werd nog verwacht voor aanvang van de vergadering maandagmorgen.

Magnette gelooft dat het mogelijk vandaag een akkoord te vinden. “Dit moet een vergadering tot de finish worden. De tijd dringt. Het wachten op een regering voor dit land heeft lang genoeg geduurd”, aldus de PS-voorzitter.

Volgens Georges Gilkinet van Ecolo wordt vooruitgang geboekt en verlopen de werkzaamheden constructief. De begroting is niet het enige obstakel. De onderhandelaars moeten het nog eens worden over wie de volgende premier wordt. “We hebben daar nog niet over gepraat”, aldus Magnette.