© ATV

Homans kan openingszitting Vlaams Parlement niet leiden door coronatest

Liesbeth Homans moet worden getest op corona en kan de openingszitting van het Vlaams Parlement met de Septemberverklaring niet voorzitten. Dat laat ze op Twitter weten. “Dit tot mijn grote spijt, maar veiligheid primeert”, schrijft ze. Door de afwezigheid van Homans zal Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter als ‘nestor’ de hele openingszitting moeten leiden.

Liesbeth Homans moet maandag getest worden op corona en kan de openingszitting van het Vlaams Parlement met de Septemberverklaring niet voorzitten. Dat laat ze op Twitter weten. “Dit tot mijn grote spijt, maar veiligheid primeert”, schrijft ze. Door de afwezigheid van Homans zal Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter als ‘nestor’ de hele openingszitting moeten leiden.

Traditioneel trapt het Vlaams Parlement op de vierde maandag van september het parlementaire jaar op gang met de Septemberverklaring van de Vlaamse regering.

Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter mag als parlementslid met de meeste anciënniteit de zitting openen. Hij wordt daarbij geflankeerd door de twee jongste parlementsleden, ook twee parlementsleden van Vlaams Belang: Filip Brusselmans en Adeline Blancquaert.

In principe zou Dewinter na de herverkiezing van het Bureau de voorzittershamer opnieuw moeten doorgeven aan Liesbeth Homans, waarna die dan een korte openingstoespraak zou houden. Maar nu Homans niet aanwezig kan zijn door haar coronatest, zal Dewinter de rest van de openingszitting in goede banen moeten leiden.

(blg)

Nu in het nieuws