De snelste vrouw, een saboteur en een politicus met ‘basketsloefen’: dit zijn alle deelnemers aan ‘De slimste mens’

Ook voor het achttiende seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’ kon presentator Erik Van Looy de ‘fine fleur’ strikken van Vlaanderen en daarbuiten. Onder hen een collega-regisseur, een collega-quizmaster, jong muzikaal geweld en de hoofdredacteur van deze krant. Opvallend genoeg is het pas de eerste keer dat evenveel vrouwen als mannen deelnemen.

Conner Rousseau (27)

De jonge SP.A-voorzitter is meteen de enige politicus die deelneemt dit jaar. Hij maakt een steile opmars op zijn basketsloefen, maar “zijn vastberadenheid om komaf te maken met verouderde vormen zorgt voor een licht onbehagen bij de quizmaster”.

 

 ©  SBS

Jan Verheyen (57)

Weetjesvreter en iemand met een uitgebreide encyclopedische kennis: regisseur Jan Verheyen bijt zich geheid vast in de wedstrijd. Een doorzetter is hij ook. “Bij een vorige deelname, jaren geleden, had Jan nierstenen. Maar hij kwam toch naar de studio om de halve finale te spelen. Met een infuus en een verpleegster bij zich”, zegt Erik Van Looy.

Alina Churikova (21)

Alina wie? Alina van De mol. De Kempense met Kazachse roots schreef dit voorjaar geschiedenis als jongste saboteur ooit, waarmee ze aantoonde dat ze over flink wat maturiteit en een stevig stel hersenen beschikt. Intussen studeert ze verder logopedie.

Miguel Wiels (48)

Muzikale en artistieke duizendpoot Miguel Wiels staat al lang op het verlanglijstje van De slimste mens. Hij pent al meer dan twintig jaar hits voor menig jeugdidool en scoort voor deze quiz hoog bij de bookmakers.

Liesbeth Van Impe (43)

Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van deze krant, vocht recent tegen een kwaadaardige tumor, die ze zelf de naam Toby gaf. Na een harde strijd van negen maanden is ze terug, scherp en trefzeker als vanouds.

Delphine Lecompte (42)

De dichteres uit Brugge noemt zichzelf – haalt u even adem – “bitsig, neurotisch, mateloos, gul, baldadig, onvoorspelbaar, soms zwartgallig, zeer geestdriftig of heel zwaarmoedig”. Herman Brusselmans, Jan Decleir en Erik Van Looy zijn al verliefd op haar. Nu de rest van Vlaanderen nog.

 

 ©  SBS

Wesley Sonck (42)

Van topvoetballer naar topcommentator en topanalist. Iemand met wie Erik Van Looy geregeld een balletje trapt, op straat in Knokke. “Ik hoop dan ook op een salto van Wesley in de studio, want hij kan dat nog steeds”, aldus Van Looy.

Catherine Van Eylen (49)

VRT-journaliste en sportanker Catherine Van Eylen moest vorig jaar passen na een val met de fiets, maar is dit seizoen terug. Afwachten of ze beter doet dan haar echtgenoot Wouter Vandenhaute, die het in 2018 vier afleveringen volhield.

Nora Gharib (27)

De zoektocht naar de nieuwe K3, waar ze de finale haalde, lijkt vandaag ver weg. Intussen is Nora Gharib zangeres, actrice, presentatrice, schrijfster, vlogster én kersverse mama van dochtertje Chams. Erik Van Looy verwacht alvast “schrandere, geestige antwoorden”.

Frank Lammers (48)

Vlaanderen kent de Nederlandse acteur en regisseur als drugsbaron Ferry Bouman in de fictieserie Undercover. “Frank deed ooit auditie voor een hoofdrol in de Nederlandse Loft, maar werd toen niet gekozen. Hopelijk is hij vergevingsgezinder dan zijn personage Ferry, anders zou dit wel eens het laatste seizoen van De slimste mens kunnen worden”, aldus Erik Van Looy.

Serine Ayari (29)

Serine Ayari is een comédienne met Tunesische roots. Ze treedt ook op in het Engels en Frans én spreekt ook Arabisch. Ze is veruit de meest ecologische kandidaat: ze woont in Vilvoorde en kan dus gewoon met de fiets naar de studio.

Marie Verhulst (25)

Dochter van de bekendste Gert van Vlaanderen en adoptiemoeder van de meest populaire hond van Vlaanderen. Gert en broer Viktor, die eerder deelnamen, bestoken haar alleszins met weetjes en tips.

Patrick Lefevere (65)

Patrick Lefevere is de godfather van ‘The Wolfpack’ en de drijvende kracht achter wielerteam Deceuninck-Quickstep. Een die een bewogen zomer achter de rug heeft, met de valpartij van Fabio Jakobsen en de crash van Remco Evenepoel. Lefevere is meteen ook de oudste deelnemer dit seizoen.

 

 ©  SBS

Pedro Elias (45)

Sinds De container cup en Opvoeden doe je zo staat Pedro Elias op het voorplan als presentator. Maar, destijds werkte hij zelfs achter de schermen van De slimste mens, om moppen te schrijven en research te doen.

Ella Leyers (32)

De actrice is niet de eerste Leyers in de quiz, en als het van Erik Van Looy afhangt ook niet de laatste. Ella, elle l’a: haar kansen worden alvast hoog ingeschat.

Peter De Graef (62)

Acteur, auteur, regisseur, theatermaker en taalwonder. Zijn pensées, zijn humor en zijn frivoliteit maken van hem een wonderlijke ontmoeting met de zin en onzin van het leven. Hij is bovendien groot voorstander en bezieler van “gewoon blijven zitten”. Laat dat nu net een prima tactiek zijn in dit spel.

Kim Van Oncen (37)

Kim Van Oncen blogt en vlogt, acteert en presenteert, en baadt intussen nog een supermarkt uit ook. “Fascinerend, want ik word al moe van presenteren alleen”, aldus Erik Van Looy.

Ben Crabbé (57)

Het mastermind van Blokken, het best scorende vooravondprogramma en de langstlopende quiz aller tijden, komt zijn eigen kennis meten. Voor de derde keer, bovendien, al staat hij wel hoog aangeschreven. Volgens Erik Van Looy is Crabbé ook “de kandidaat die het moeilijkst te overtuigen was”.

Riadh Bahri (32)

Een VRT-journalist, gespecialiseerd en geobsedeerd door de luchtvaart, die zijn hoofdprijs al beet heeft: deze zomer trouwde hij met de man van zijn leven.

Gene Thomas (48)

Noem Gene Thomas gerust een van de pioniers van de eurodance: iedereen die de nineties bewust meemaakte, kent X-Session nog. Eerder dit jaar mocht hij in Liefde voor muziek tonen dat hij het nog altijd kan.

Umi Defoort (24)

Beat maker en vaste dj van Zwangere Guy. Zoon van jazzlegende Kris Defoort, dat ook, die in volle coronatijden zijn eerste eigen plaat dropte. En vooral iemand naar wie Erik Van Looy “bijzonder benieuwd” is.

Noémie Wolfs (31)

Noémie Wolfs was vijf jaar lang de stem van Hooverphonic en heeft intussen twee soloalbums op haar palmares. Ze komt bovendien uit Scherpenheuvel, dus ze kan geheid buigen op een gezegende kennis.

 

 ©  SBS

Dvtch Norris (27)

Brok energie Dvtch Norris toerde samen met Coely door Europa, deed met haar het voorprogramma van Kendrick Lamar, bracht twee EP’s uit én schreef deze zomer een manifest voor de nieuwe campagne van Coca-Cola. Alstublieft. Met Erik Van Looy deelt hij alvast de liefde voor actieheld Chuck Norris. Al is Fahad Seriki toch vooral een zachtaardige, innemende kerel.

Fatma Taspinar (37)

Gerechtsjournaliste, nieuwsanker en dit najaar te zien op Eén met het nieuwe programma De cel vermiste personen. “Nu moet ze enkel nog de betekenis van haar naam – vlekkeloos – waarmaken tijdens het quizzen”, aldus Erik Van Looy.

Senne Misplon (21)

De woordvoerder van de vzw Wel Jong, Niet Hetero gaf in de docureeks M/V/X op Eén een persoonlijke inkijk in zijn transitie. Vandaag geeft hij lezingen en vorming over gender en seksualiteit en doorbreekt hij alle aangeleerde normen.

Celine Van Ouytsel (23)

De regerende Miss België heeft noodgedwongen een rustiger jaar dan aanvankelijk gepland, zonder reizen en actes de présence. Met een diploma Rechten op zak mag ze nu alsnog een sprintje trekken.

Els de Schepper (54)

Grande dame van het cabaret met een indrukwekkende staat van verdienste: als actrice, cabaretière, schrijfster en zangeres. Tijdens de hele coronaperiode nam ze het bovendien op voor de getroffen cultuursector, onder de vlag ‘Sound of Silence’.

Jennifer Heylen (28)

Noem actrice Jennifer Heylen gerust een belofte. Ze acteert dit najaar in liefst drie fictieseries, waaronder Loslopend wild op Eén. “Gedreven en grappig”, klinkt het.

Jan Kooijman (39)

In Vlaanderen werd Jan Kooijman vooral bekend door Dance around the world (Eén), So you think you can dance (VTM) en Dancing with the stars (Vier), maar in Nederland is hij al meer dan twintig jaar professioneel aan de slag als danser, acteur en presentator. In volle coronaperiode maakte hij een zelfs Youtube-reeks over social distancing dancing.

Bie Baert (56)

Kleine marktjes in Frankrijk of grote beurzen in Engeland: antiquair Bie Baert uit Stukken van mensen is steeds op schattenjacht. Ooit kocht ze van Erik Van Looy een lederen jasje van Paul Jambers voor 1.500 euro.

 

 ©  SBS

Jeroen Perceval (42)

De lijst memorabele tv- en filmrollen van Jeroen Perceval is intussen lang. Binnenkort debuteert hij ook als regisseur van zijn eerste langspeelfilm, Dealer. En dan maakt hij tussendoor nog muziek, onder de artiestennaam Kramer.

Kim Meylemans (24)

“Kim is misschien wel de blondste en snelste vrouw ooit in onze studio”, zegt Erik Van Looy. Met 140 kilometer per uur vlamt ze op een slee naar beneden in de spectaculaire sport skeleton.

Hans Vanaken (28)

Een van de strafste voetballers op onze Belgische velden en trotse bezitter van liefst twee Gouden Schoenen. Volgens Erik Van Looy heeft bij beloofd om bij Antwerp te komen voetballen als hij De slimste mens zou winnen.

Chibi Ichigo (22)

Sabina, zo heet Chibi eigenlijk, en ze kwam als peuter samen met haar mama uit Rusland naar België. Ze groeide op in Leopoldsburg, woont tegenwoordig in Brussel én rapt in het Russisch en in het Nederlands.(bpr)

Vastgoed

Jobs in de regio