©  AFP

 ©  Photo News

 ©  BELGA

1 / 3

Alaphilippe wint WK, Van Aert pakt tweede zilver in Imola

Julian Alaphilippe is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De Fransman demarreerde op de Cima Gallisterna en kwam solo aan op het autocircuit van Imola. Wout van Aert won de spurt van de vijf achtervolgers en pakte net als in de tijdrit opnieuw zilver. Marc Hirschi pakte het brons. Geen feest dus voor de Belgen, wel voor de Belgische ploeg Deceuninck-Quick-Step.

Werner Bourlez in Imola

Hoe kwam de zege tot stand?

Zeven renners gingen voor een vroege vlucht: Jonas Koch (Duitsland), Marco Friedrich (Oostenrijk), Torstein Traeen (Noorwegen), Daniil Fominykh (Kazachstan), Yukiya Arashiro (Japan), Eduard Michael Grosu (Roemenië) en Ulises Castillo (Mexico). De Zwitsers, Slovenen, Denen en Polen startten de achtervolging in het peloton. Op 100 km van de finish bleven er nog twee vluchters over: Koch en Traeen. Toen de Fransenn op 70 km van de finish het tempo opvoerden op de Cima Gallisterna waren ook zij er aan voor de moeite.

In de voorlaatste ronde namen de Belgen over van de Fransen. Ze werden even afgelost door de Britten, maar op de Mazzolano voerde Benoot weer de forcing. Op de Gallisterna ontbond Tadej Pogacar zijn duivels, op 42 km van de streep. Benoot nam de achtervolging op zich, in de afdaling kreeg hij hulp van Tim Wellens. Bij het ingaan van de slotronde had de Sloveense Tourwinnaar 25 seconden voorsprong en bleven de Belgen jagen. Op de laatste keer Mazzolano maakte Tom Dumoulin de oversteek naar Pogacar maar alles kwam weer samen. Het sein voor de Italianen om te proberen. Eerst Damiano Caruso en daarna Vincenzo Nibali. Wout van Aert volgde gezwind, samen met Rigoberto Uran en Mikel Landa. Maar Guillaume Martin bracht alles weer samen. Onder aanvoering van Fausta Masnada kon tien renners wat voorsprong nemen, daarbij onder meer Julian Alaphilippe en Greg Van Avermaet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar alles kwam weer samen en op de Gallisterna zette Marc Hirschi aan. Van Aert volgde weer gezwind. Michal Kwiatkowski ging dan, maar dé demarrage was van Julian Alaphilippe. Niemand kon volgen en achter de Fransman ontstond er een vijftal met Van Aert, Hirschi, Kwiatkowski, Primoz Roglic en Jakob Fuglsang. Die werkten goed samen, maar Alaphilippe behield zijn voorsprong en bezorgde Frankrijk 23 jaar na Laurent Brochard een regenboogtrui.

 ©  AP

Wat deden de Belgen?

Oliver Naesen zette samen met Jasper Stuyven kopman Van Aert uit de wind en was daarna, in het begin van de voorlaatste ronde, de eerste Belg die op kop sleurde. Daarna zat zijn werk er op. Op de Mazzolano trok Tiesj Benoot door, na de top namen Pieter Serry en Jasper Stuyven over. Benoot en Wellens zorgden voor de achtervolging na de aanval van Pogacar op de Gallisterna, waar naast Stuyven ook Serry en Vliegen overboord gingen. Al kwam de Waal nog terug om de achtervolgende Belgen te helpen. In de laatste ronde was Wout van Aert attent bij de aanvallen op de Mazzolano en toen daarna tien renners wat voorsprong namen, zat Greg Van Avermaet erbij. Na die hergroepering zette een teruggekeerde Benoot zich weer op kop, gevolgd door Van Avermaet. Helaas moest Van Aert passen toen Alaphilippe ging, maar hij pakte achter de ontkende Fransman wel zilver.

Verder nog iets dat u moet weten?

Alexey Lutsenko, toch een van de schaduwfavorieten kwam niet aan de start. De kampioen van Kazachstan testte een van de voorbije dagen positief op het coronavirus. En zijn landgenoot Zhandos Bizhigitov stapte al na één ronde uit de koers. De verwachte regen bleef uit en dat was jammer voor de Belgen.

Top 10

1. Julian Alaphilippe (Fra)

2. Wout van Aert (Bel) +24”

3. Marc Hirschi (Zwi)

4. Michal Kwiatkowski (Pol)

5. Jakob Fuglsang (Den)

6. Primoz Roglic (Slo)

7. Michael Matthews (Aus) +53”

8. Alejandro Valverde (Spa)

9. Maximilian Schachmann (Dui)

10. Damiano Caruso (Ita)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

    MEER OVER WK Wielrennen

    Meer sportnieuws