Eli Iserbyt demonstreert tijdens Rapencross in Lokeren, Thibau Nys rijdt prima eerste wedstrijd bij profs

Eli Iserbyt heeft de eerste wedstrijd van het Belgische veldritseizoen gewonnen. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal was de beste in de eerste Ethias Cross van het jaar, de Rapencross in Lokeren. Toon Aerts en Laurens Sweeck mochten mee op het podium. De 17-jarige Thibau Nys reed zijn eerste profwedstrijd uit.

Sam Varewyck

LEES OOK.Aniek Van Alphen wint eerste cross op Belgische bodem bij vrouwen, Sanne Cant wordt zesde

Wereldkampioen Mathieu van der Poel en Wout van Aert waren allebei niet van de partij in Lokeren, maar de andere toppers tekenden wel present voor de start van het Belgische veldritseizoen. Ook de 17-jarige Thibau Nys verscheen aan de start, samen met nog een aardig pakket beloftenrenners.

Tom Meeusen had er alvast zin in: de man uit Essen nam de snelste start van het veld en trok al snel ten aanval met Belgisch kampioen Laurens Sweeck en Eli Iserbyt. Ook belofte Niels Vandeputte glipte mee. Michael Vanthourenhout kwam later ook aansluiten, maar voor Toon Aerts werd het na een slechte start een achtervolgingsrace.

Kwartet

In de derde ronde volgde het kwartet van Pauwels Sauzen-Bingoal - Sweeck, Iserbyt, Vanthourenhout en de pas aangesloten beloftenwereldkampioen Ryan Kamp - de druk op. Sweeck legde een stevig tempo op en aan het eind van de ronde achtte Iserbyt zijn moment gekomen. De nog steeds pas 22-jarige jongeman uit Bavikhove pakte meteen enkele seconden. En al snel bleek dat de vogel gaan vliegen was: aan het einde van ronde vier keken de achtervolgers, met daarbij intussen ook Aerts en Nys, al tegen een achterstand van een halve minuut aan.

In de tweede helft van de wedstrijd kregen de deelnemers een fikse stortbui te verwerken, maar leider Iserbyt liet dat niet aan het hart komen. Achter hem verbrokkelde de groep achtervolgers: Aerts bleek in die groep de sterkste en kwam alleen tweede te liggen. Voor nummer drie Laurens Sweeck was het een gelijkaardig scenario. Thibau Nys viel intussen steeds verder terug. Niet verwonderlijk, aangezien de 17-jarige Nys het niet gewend is om wedstrijden van een uur te rijden.

De top drie bleef in de slotfase ongewijzigd. Iserbyt won met 42 seconden voorsprong op Aerts, Sweeck werd derde op 1’10” en kon nog net teamgenoot Michael Vanthourenhout afhouden. 1ste, 3de en 4de: een uitstekend resultaat voor Pauwels Sauzen-Bingoal. Thibau Nys kwam buiten de top 10 over de streep. De zoon van oud-wereldkampioen Sven leek last te hebben van de rug.

Meer sportnieuws