Brandweer aan kust heeft handen vol met storm Odette, Antwerpen redelijk gespaard

De storm Odette die sinds vrijdag over het land raasde, heeft de brandweer handenvol werk bezorgd en is ook nu nog steeds voelbaar. Vooral de kustregio is flink getroffen. In veel gemeentes stond de telefoon roodgloeiend, er kwamen honderden oproepen binnen.

Storm Odette is ook nu nog zeer voelbaar. De wind waait er nog steeds hevig en er is kans op wateroverlast. “We verwachten ook vandaag nog heel wat oproepen”, zegt woordvoerder Kristof Louagie van brandweerzone Westhoek.

“Met het opgaan van de zon komen er heel wat extra meldingen binnen van mensen die stormschade vaststellen. De meeste interventies gaan nog steeds over omgewaaide bomen, afgewaaide takken, weg gewaaide dakbedekking of dakbedekking die dreigt weg te waaien, omgevallen wegsignalisatie en panelen. Onze ploegen zijn volop in de weer om alles te verwerken.”

LEES OOK: Meerdere gewonden aan kust door storm Odette

Brandweermannen gewond

In Alveringem raakten vrijdagavond drie brandweermannen van post Lo-Reninge gewond bij een interventie. Ze werden om 20 uur opgeroepen naar de Klarewal om een grote omgevallen boom te verzagen. Plots brak echter een extra stuk boom af en kwam op de brandweermannen neer. De interventie werd onmiddellijk onderbroken en de bevelvoerder liet een ambulance komen. Twee brandweermannen raakten lichtgewond en kregen verzorging ter plaatse. “Een derde was er ernstiger aan toe en moest mee naar het ziekenhuis”, zegt Kristof Louagie. “In de late avond kwam echter het bericht dat de man het ziekenhuis mocht verlaten en geen breuken heeft opgelopen.”

Ook de brandweerdiensten in Waals-Brabant zijn zaterdagochtend op verschillende plaatsen in de weer om wateroverlast en takken op de weg in de provincie aan te pakken. Zaterdagochtend zijn brandweerlui ingezet in verscheidene gemeenten in de provincie Waals-Brabant, waaronder Genappe (Genepiën), Nijvel, Rebecq, Tubeke, Waterloo en Waver. Er is geen melding gemaakt van gewonden.

Antwerpen

Antwerpen is redelijk gespaard gebleven. In Antwerpen zelf liepen zo’n 40 meldingen binnen bij de brandweer, maar bleef de schade beperkt tot wat weggewaaide takken en schuttingen, en drie ontwortelde bomen. De brandweer was de hele avond bezig met het verwijderen van de stormschade.

Ook op de E313 ter hoogte van Ranst moest de brandweer ter plaatse komen voor wateroverlast. Daar was de inrit van een benzinestation onder water gelopen.

(jhm, fbs, tls)