©  BELGA

Zilveren Wout van Aert leeft ontspannen toe naar WK van zondag: “Ik, de beste ter wereld? Ja, dat denk ik elke ochtend”

Voor het tweede jaar op rij pakte België net naast goud op het WK tijdrijden. Vorig jaar in Yorkshire werd Remco Evenepoel tweede na Rohan Dennis, nu moest Wout van Aert de duimen leggen voor Filippo Ganna. En dat is geen schande. De Italiaan had geen Tour in de benen en kon zich specifiek voorbereiden op de tijdrit in eigen land. In de Tirreno was hij twee weken geleden al oppermachtig en hij is niet voor niks wereldrecordhouder in de individuele achtervolging.

Werner Bourlez in Imola

LEES OOK. Wout van Aert “kon niet beter” op WK tijdrijden, Victor Campenaerts startte met vertraging: “Ze hielden me gewoon vast”

Halfweg de tijdrit had Van Aert 46 seconden achterstand op Ganna, die als een wervelwind was gestart. Van Aert klokte daar pas de zesde tijd. Maar in het tweede deel reed niemand beter dan de tweevoudige Belgische tijdritkampioen. Hij reed er twintig seconden sneller dan de Italiaan en sprong op het autocircuit van Imola naar zilver.

“Als ik mijn waarden bekijk, kan ik alleen maar vaststellen dat ik een toptijdrit heb gereden”, reageerde Van Aert. “Het tweede deel verliep perfect, maar in het eerste deel moest ik op 5 kilometer van het tussenpunt wat gas terugnemen. Daar heb ik te veel tijd verloren. Ik wist dat deel één bepalend zou zijn door de wind, maar ik kon gewoon niet harder. Ik was beter dan een heel pak toppers, maar ben geklopt door iemand die sterker was. Ik moet mij daar bij neerleggen.”

Maar één dag rust

Dat Ganna de Tour niet reed, speelde natuurlijk in Van Aerts nadeel. “Hij heeft hier honderd procent naar toe kunnen werken en dat is een meerwaarde, maar het heeft geen zin om daar over na te denken. De Tour is een belangrijke race en als je daar twee ritten kan winnen, moet je niet zeuren. Kon het beter gegaan zijn zonder Tour en met een specifieke voorbereiding? Misschien wel, maar ik weet het niet.”

Dat hij de Tour in de benen heeft, zal wellicht wel een voordeel opleveren voor zondag. Want laten we duidelijk zijn: deze Wout van Aert zal in de wegrit niet tevreden zijn met een tweede zilveren plak. Alleen goud is belangrijk. En dat hij maar één dag kan rusten, daar haalt hij zijn schouders voor op. Van Aert reed na de persconferentie zelfs met zijn fiets naar het hotel om wat los te rijden. “Een tijdrit is een zware inspanning, maar dit was er uiteindelijk eentje die maar 35 minuten heeft geduurd. Na de Tour heb ik goed gerust en dat was duidelijk voldoende, als je mijn prestatie ziet. Zaterdag zal ik de omloop verkennen met Oliver Naesen. Ik heb al video’s bekeken en het wordt sowieso een heel zware race. Het wordt een slijtageslag en op het einde zal de beste het verschil maken. Ik heb er vertrouwen in, want ik heb nog steeds de beste benen van de Tour.”

 ©  EPA-EFE

In de spiegel kijken

Ook de Italiaanse journalisten blijven onder de indruk. Eentje vroeg Van Aert of hij zich de beste renner ter wereld voelt. Veldritkampioen, kampioen in de klassiekers, kampioen in de Tour en nu ook op het WK. “Ja, dat is het eerste wat ik denk ’s morgens als ik in de spiegel kijk! Neen, ik ben gewoon dankbaar dat ik veel kan bereiken op verschillende manieren. Ik won drie wereldtitels in het veldrijden en alle mooie crossen, maar ik voelde dat ik ook op de weg kon presteren. Ik hoop dat, als ik mijn wielercarrière beëindig, ik een mooi gevuld en gevarieerd palmares heb. Ik bouw daar nog aan, maar ik heb toch al veel bereikt waar ik fier op ben. Voor mij is het een grote motivatie dat ik mijn veelzijdigheid kan tonen. Lang werd gedacht dat je in het wielrennen op één ding moest focussen. Ik heb getoond dat het anders kan.”

Dus laat Van Aert zondag maar geschiedenis schrijven en als eerste renner ooit wereldkampioen worden in het veld én op de weg.

Is hij nu trouwens zeker van een plekje op de Olympische Spelen? “Dat durf ik nu nog niet zeggen. We weten nog niet eens of ze wel zeker plaats zullen vinden. Natuurlijk zou ik er graag bij zijn. Ik denk dat ik zeker iets kan betekenen, in de weg- en tijdrit.”

LEES OOK. Beresterke Wout van Aert knalt naar zilver op WK tijdrijden, Filippo Ganna pakt de wereldtitel in eigen land

MEER OVER WK Wielrennen

Meer sportnieuws