©  AFP

Victor Campenaerts ontgoochelt met achtste plaats: “Die man aan de start was geen fan”

Voor een achtste plaats was Victor Campenaerts niet naar Imola afgezakt. Meer dan vijftig seconden scheidden hem van winnaar Filippo Ganna, het brons bleef ook meer dan twintig seconden verwijderd. “Ik had niet mijn allerbeste dag”, vertelde de Antwerpenaar achteraf.

Het had beter gekund, het had beter gemoeten, vond Campenaerts. De werelduurrecordhouder wilde in Imola opnieuw zijn voet naast die van de absolute wereldtoppers zetten maar bleef steken op een achtste plaats. Voor een specialist als Tom Dumoulin, dat wel. Maar met nog zeven renners sneller dan Campenaerts was de rekening snel gemaakt: dit was niet goed genoeg.

Of de start van Campenaerts een voorteken was? Het liep eigenlijk al fout nog voor zijn tijdrit goed en wel was begonnen. Campenaerts wilde vertrekken maar werd hierbij door een te ijverige UCI-commissaris bijna tegengehouden. “Ik denk dat diegene die mij vast had geen grote fan was”, zei Campenaerts over de afteller van dienst. “In een tijdrit start niemand op nul. Vraag dat maar eens aan Jos van Emden (Nederlands concurrent, red). Die start is een probleem. Iedereen start op één, sommigen zelfs op twee.”

Maar die verwaarloosbare marge werd Campenaerts in Imola niet gegund. “Ik zou wel eens de start van Filippo Ganna hier in Italië willen zien”, zuchtte de werelduurrecordhouder. “Ik start misschien een halve seconde te vroeg. Blijkbaar vond die man dat geen goed idee en besloot hij me gewoon vast te houden. Ik schoof door met mijn wiel.”

Die mislukte start had niet door zijn hoofd gespeeld, bevestigde Campenaerts. En hij wilde er zich zeker niet achter verbergen. “Het heeft niet meegespeeld in het resultaat. Het is jammer maar daar komt het in zo’n lange tijdrit niet op aan. Ik denk dat ik een goede tijdrit heb gereden. Ik had misschien niet mijn allerbeste dag, gewoon degelijk. Maar dat volstaat niet om mee te strijden voor het podium.”

Technisch directeur Frederik Broché zag na de wedstrijd een realistische Campenaerts. “Zijn waarden waren goed, het kon vandaag gewoon niet sneller bij Victor. Daar heeft hij zich bij neergelegd.”(gvdl)

MEER OVER WK Wielrennen

Meer sportnieuws