©  Photo News

Wout van Aert “kon niet beter” op WK tijdrijden, Victor Campenaerts startte met vertraging: “Ze hielden me gewoon vast”

Geen Belgische wereldtitel in het tijdrijden. Die eer ging vrijdag naar de Italiaan Filippo Ganna. Maar Wout van Aert snelde wel naar een knappe tweede plaats, terwijl Victor Campenaerts achtste werd. “Ik kon niet beter”, aldus de Kempenaar.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Beresterke Wout van Aert knalt naar zilver op WK tijdrijden, Filippo Ganna pakt de wereldtitel in eigen land

“Ik was hard vertrokken”, reageerde Van Aert bij Sporza. “Maar ik kon dat ritme niet vasthouden in het laatste stuk van het eerste deel, toen de wind op kop stond. Ik ging niet meer zo hard als ik in gedachten had. Ik kon niet beter, dus ik moet ermee tevreden zijn. Als ik naar mijn waarden kijk, heb ik gewoon een toptijdrit gereden. Ik klop hier heel veel sterke renners. Maar Ganna was gewoon een stuk sterker. Hij heeft hier 100% naartoe kunnen werken en dat heeft een meerwaarde.”

 ©  Photo News

Startproblemen voor Campenaerts

“Ik reed best een goeie tijdrit”, reageerde de werelduurrecordhouder na afloop. “Maar niet mijn beste. Er was veel wind in het begin en ik wist dat je hard moest starten. In de laatste drie kilometer tegen de wind moest ik gas terugnemen. Ik ben bij de beste tien van de wereld, maar zonder je allerbeste tijdrit kom je nooit op het podium. Een verklaring? Je moet voor een absolute toptijdrit altijd hopen op een goeie dag. Die had ik, maar ik had geen superdag. Ik ben dus niet super gelukkig, maar ook niet teleurgesteld. Ik heb niet echt iets laten liggen, denk ik.”

Campenaerts was wel niet te spreken over wat er zich afspeelde op het startpodium. “Ik denk dat de man die mij vasthad, geen grote fan was van mij. Wij zijn niet op nul gestart, dat mag je ook vragen aan Jos van Emden. Iedereen startte op één of op twee zelfs. Ik wil de start van Ganna hier in Italië wel eens zien. Ik wilde starten, een halve seconde te vroeg, en ze dachten: dat is geen goed idee. Dus ze hielden me gewoon vast. Ik schoof dan door met mijn wiel.”

Droom voor Ganna

“Dit is een droom die uitkomt”, reageerde Ganna na zijn winnende tijdrit in eigen land. “Ik ben heel blij. Ik kreeg veel steun vanuit de volgwagen en wil de volledige nationale selectie en mijn ploeg INEOS Grenadiers bedanken. Of er sprake was van druk? Nee. Ik verbleef tot drie dagen geleden nog op hoogte met vrienden. We hebben daar weinig over het WK gesproken, zodat ik niet te veel stress in mijn lichaam zou voelen (lacht). Wat ik van de trui vind? Ik heb al vier regenboogtruien gewonnen op de baan, dit is mijn eerste op de weg. Ik ga het vieren met mijn familie.”

 ©  BELGA

“Kunstenaar” Dumoulin

Tom Dumoulin werd pas tiende. “Ik reed gewoon heel slecht”, zei hij aan de NOS. “Ik had na vijf minuten al door dat het hem niet ging worden vandaag. Dat soort dagen horen er ook bij. Je kan niet meer doen dan volle bak naar de finish rijden en dan zien wat het is geworden. Dat ik bijna viel? Als het moet, ben ik een kunstenaar op de fiets. Gelukkig kon ik hem houden.”

MEER OVER WK Wielrennen

Meer sportnieuws