Dit weekend begint ook de cross opnieuw echt, maar zonder publiek

Het veldritseizoen trekt zich zaterdag dan toch op gang. Ondanks een eerste negatief advies kregen de organisatoren van de Rapencross in tweede instantie wel de goedkeuring van het Lokerse stadsbestuur. De Rapencross moet wel plaatsvinden zonder publiek en onder zeer strikte voorwaarden. Zo zijn er geen jeugdreeksen en komen dus enkel de mannen en vrouwen elites met beloften aan de bak.

Vorig seizoen pakte Eli Iserbyt meteen verschroeiend uit. De West-Vlaming won de eerste twee wereldbekercrossen (Iowa en Waterloo) en trok de lijn door met onder meer winst in de Polderscross van Kruibeke, de Superprestigecrossen van Gieten en Gavere en de Koppenbergcross. Iserbyt legt de piek nu iets later op het seizoen, met de klassementscrossen in het achterhoofd. Hij hoopt top te zijn in de maand november maar als het kan zal de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal toeslaan waar hij kan. En waarom al niet zaterdag bij zijn eerste deelname in Lokeren?

“Ik zat iets meer in de fitnesszaal, heb me iets meer ‘afgebeuld’. Misschien zelfs iets te veel soms, maar de laatste weken voel ik me beter en beter worden. Ik zit echt in een stijgende lijn. Mijn wattagewaarden op de fiets liggen nog een stuk hoger dan vorig jaar, maar daar pin ik me niet op vast. Het is vooral in de wedstrijden dat het moet gebeuren”, geeft Eli Iserbyt mee.

De klassementscrossen komen nu later op het seizoen. “De kalenderindeling is dit jaar helemaal anders dan vorige winter, toen we snel naar Amerika trokken voor de Wereldbeker. Dat was ideaal om me te profileren. Tweemaal pieken op een winter is volgens mij onmogelijk, en daarom heb ik mijn focus nu wat later gelegd. Ik pin me niet vast op die eerste crossen, mijn voorkeur gaat naar november. Want als je in die periode echt goed bent, kan je heel veel doen.”

Met de Rapencross van Lokeren wordt het seizoen op gang getrokken. Een veldrit zonder publiek. “Het zou natuurlijk mooi zijn om als ploeg direct te kunnen winnen. We hebben al veel in het bos getraind en zijn er klaar voor, denk ik. Lokeren wordt een goeie test, voor mezelf en de anderen. Er wordt regen voorspeld. Met wat modder en wat techniciteit kunnen er direct grote verschillen zijn. Ik croste er nog nooit, maar bekeek Lokeren wel op tv. Het is jammer dat we die eerste crossen zonder publiek moeten afwerken. Hopelijk kan het snel weer met publiek. Kijk naar het BK in Anzegem en naar de eerste cross in het Zwitserse Baden: die hebben aangetoond dat het perfect mogelijk is om op een veilige manier, in verschillende zones, toch wat publiek te hebben”, besluit Iserbyt.

Meer sportnieuws