Simulatie van de nieuwe verbrandingsinstallatie Isvag in Wilrijk.  © Isvag

Nu ook afvalsector in beroep tegen vergunning Isvag-oven in Wilrijk

Antwerpen, Wilrijk -

De Belgische federatie van de afval- en recyclagesector Denuo dient beroep in tegen de vergunning voor de nieuwe Isvag-installatie in Wilrijk. “De nieuwe vergunning brengt de eerlijke concurrentie in de sector in het gedrang”, zegt Stany Vaes, algemeen directeur van Denuo.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) leverde eind juli een omgevingsvergunning af voor de bouw van een nieuwe afvalverbrandingsinstallatie van Isvag. Aartselaar en enkele bewoners gaan in beroep. Opmerkelijk is dat ook Denuo een beroep indient bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

LEES OOK. Minister beslist: Isvag-verbrandingsoven mag er komen, maar ...

“Wij betreuren als sectorfederatie dat geen andere organisaties naast Isvag de kans kregen zich kandidaat te stellen. Zelfs toen uit een studie van het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek bleek dat er goedkopere alternatieven zijn in de Antwerpse haven. Er boden zich verschillende kandidaten aan op die marktbevraging en daartussen zaten voorstellen die een hoger energierendement halen en minder broeikasgassen uitstoten”, zegt Stany Vaes, algemeen directeur van Denuo.

De federatie vreest bovendien oneerlijke concurrentie. “De capaciteitsuitbreiding van Isvag kan niet worden ingevuld met het huishoudelijk restafval van de deelnemende gemeenten alleen”, zegt Vaes. “De nieuwe installatie zal dus ook afval van bedrijven nodig hebben, maar de verwerking van bedrijfsafval valt niet automatisch onder de bevoegdheden van een intercommunale als Isvag.”

Bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen konden ze nog niet zeggen hoeveel beroepen er uiteindelijk zijn binnengekomen. svw

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio