© ATV

Parket gaat in beroep tegen elektronisch toezicht van oom van Ilias

Benyamine E. (26), de oom van de 12-jarige Ilias uit Mortsel die vier dagen lang vermist was, mag de gevangenis niet verlaten met een enkelband. Het parket gaat in beroep tegen de beslissing van de raadkamer om de man onder elektronisch toezicht te plaatsen. Benyamine E. wordt verdacht van ontvoering met geweld, bedreiging of list.

“Het is duidelijk dat hij geen criminele bedoelingen had”, aldus zijn advocaat Ergun Top. “Het ging om een foute inschatting. Dat zal door de deskundige onderzocht worden maar dat kan ook als cliënt de thuis zit.”

De raadkamer besliste om de oom van Ilias onder elektronisch toezicht te plaatsen, maar het parket gaat in beroep. De 26-jarige man mag de gevangenis dus nog niet verlaten en verschijnt nu binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling.

(Lees verder onder de video)

“Ilias is nooit in gevaar geweest” © ATV

LEES OOK. Oom van Ilias (12) wilde zich in de natuur terugtrekken: “Ongelofelijk dom om zijn neefje mee te nemen”

Ilias verdween op donderdag 17 september nadat hij met de fiets vanuit Mortsel naar school was vertrokken. Hij werd even later nog door een camera in Wilrijk opgepikt, toen hij schijnbaar van school wegreed. De verdwijning werd meteen als onrustwekkend beschouwd en nog diezelfde dag volgde er een opsporingsbericht.

De politie onderzocht tal van tips en familie, en sympathisanten hielden verschillende zoekacties, maar de jongen werd pas afgelopen zondag teruggevonden in de Waalse gemeente Steenkerke. Hij bevond zich in het gezelschap van zijn 26-jarige oom en verkeerde in goede gezondheid.

Beiden waren met de fiets onderweg naar een natuurpark in Frankrijk, waar ze wilden kamperen. De oom had tegen de familie gezegd dat hij op vakantie ging, maar had met geen woord gerept over zijn neefje die met hem mee zou gaan.

Tot zondag gaf de man geen teken van leven en kon dus niet worden nagegaan of Ilias bij hem was. Wat de oom precies bezielde, wordt nog verder onderzocht. Het staat volgens het parket wel vast dat alles goed voorbereid en gepland werd. De onderzoeksrechter heeft opdracht gegeven tot een psychiatrisch onderzoek van de man.

 SaRe

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio