Yolande Avontroodt van Rotary Antwerpen Oost (midden, rode blouse) en voorzitters van andere Rotary districten overhandigen de cheques aan delegaties van het UZA en de vzw Apopo.  © JAA

Rotary Clubs helpen Antwerps MS- en Parkinsononderzoek vooruit

Wommelgem/Antwerpen/Schilde -

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) kan een versnelling hoger schakelen in haar onderzoek naar multiple sclerose en de ziekte van Parkinson dankzij een gift van 15.000 euro van de Rotary Clubs Antwerpen-Oost en Westmalle-Kempen. Ook de vzw Apopo, die tuberculose bestrijdt in Tanzania, ontvangt 20.000 euro.

Jan Auman

Het was Yolande Avontroodt, zelf arts en voorzitter van de Rotary Club Antwerpen-Oost, die de cheques overhandigde aan onder meer professor Nathalie Cools van het UZA.

België telt ongeveer 12.500 MS-patiënten en 40.000 personen met de diagnose Parkinson. Het UZA zet volop in op celtherapie. Deze therapie heeft het potentieel om doelgericht in het immuunsysteem van de patiënt in te grijpen, waardoor de afbraak van cellen en weefsel wordt afgeremd of zelfs volledig wordt gestopt.

‘Op dit moment willen we de veiligheid en haalbaarheid van celtherapie bij een populatie van tien MS-patiënten uittesten”, aldus professor dr. Nathalie Cools. “We hebben hiervoor heel specifiek materiaal nodig om celculturen te kunnen maken. Als de resultaten van deze studie goed zijn, heeft deze celtherapie het potentieel om een effectieve behandeling aan te bieden aan MS-patiënten. Dat zou een doorbraak betekenen in de gezondheidszorg van deze chronische en slopende aandoening.”

Ook de Antwerpse vzw Apopo viel dus in de prijzen. District Grant van Rotary koos de tbc-detectiemissie van Apopo in Tanzania uit om financieel te ondersteunen. “We willen tuberculose kunnen vaststellen uit nieuwe monstermaterialen die kindvriendelijker zijn dan de huidige methoden. Onze mensen zullen monsters van adem, speeksel en zweet verzamelen van negentig kinderen in Dar es Salaam om tbc-diagnostiek al in een vroeg stadium te kunnen uitvoeren”, aldus Herwig Leirs, voorzitter van de Raad van Bestuur Universiteit Antwerpen en voorzitter Apopo.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio