Hopp laat zeventig elektrische deelsteps rondrijden in Mechelen. 

Hopp laat zeventig elektrische deelsteps rondrijden in Mechelen. ©  Stad Mechelen

Mechelaars kunnen elektrische deelsteps gratis uittesten

Mechelen -

Met Hopp heeft Mechelen sinds zondag 27 september een nieuwe aanbieder in elektrische deelsteps. Het bedrijf start met zeventig steps. Mechelaars kunnen ze gedurende tien minuten gratis uittesten.

Sven Van Haezendonck

Een proefproject met deelsteps sloeg eerder al aan: in vier maanden tijd werden ze meer dan 11.000 keer gebruikt. Na een winterstop volgde de coronapandemie, maar sinds zondag 27 september zijn er dus opnieuw deelsteps. “Ze vormen een aanvullend aanbod in de deelmobiliteit van morgen en sluiten perfect aan bij de first- en last mile kilometers. Na de lancering van deelfietsen en -wagens is het nu de beurt aan de trottinette van de 21e eeuw”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit.

Hopp is een Belgisch bedrijf. Het paste de Mechelse deelsteps aan om beter op de kasseien in de binnenstad te kunnen rijden. “Ze hebben extra veringen en grote wielen voor een maximale schokabsorptie. Bovendien wordt er gewerkt met verwisselbare batterijen, zodat de verdeling van de steps geen extra verkeer aantrekt”, legt schepen Vanmarcke uit.

Maximaal 25 kilometer per uur

Gebruikers die de app van Hopp downloaden, krijgen eerst veiligheidstips vooraleer ze kunnen vertrekken. In het afgebakende ‘free floating gebied’ geldt een gelimiteerde snelheid van 25 kilometer per uur, in de Bruul en omliggende straten is dat 15 kilometer per uur. Wie met een step wil rijden, betaalt 1 euro om er eentje te ontgrendelen en 20 cent per gebruikte minuut. Een jaarabonnement dat recht geeft op twintig minuten gebruik per dag, kost 150 euro. Speciaal voor de lancering is er wel een promotiecode beschikbaar. Wie ‘Hopp 10’ ingeeft, kan de step gratis ontgrendelen en er tien minuten gratis mee rijden. (svh)

MEER OVER Mobiliteit Mechelen