©  AP

Een en drie voor Nederland: Anna van der Breggen kroont zich eindelijk tot wereldkampioene tijdrijden

Na vier zilveren medailles heeft Anna van der Breggen een gouden medaille op zak op het WK tijdrijden. De Nederlandse haalde het voor de Zwitserse Marlen Reusser en haar landgenote Ellen van Dijk. Titelverdediger Chloe Dygert leek op weg naar een tweede regenboogtrui, maar kwam ten val en moest opgeven. Onze landgenoten speelden geen rol van betekenis met een 33e plaats voor Sara Van de Vel en een 34e plek voor Ann-Sophie Duyck.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Horrorcrash voor de titelverdedigster: Chloe Dygert knalt tegen hoge snelheid over vangrail op WK tijdrijden

Chloe Dygert versus Annemiek van Vleuten leek vooraf het grote duel van het WK tijdrijden in Imola, maar een valpartij in de Giro Rosa nekte de Nederlandse haar kansen en ze kwam niet aan de start in Italië. Wel wil de Nederlandse alsnog van de partij zijn in de wegrit, ondanks haar polsbreuk.

Geen Van Vleuten dus, een tweede titel voor Dygert leek de logica zelve. Toch was het ook uitkijken naar haar vervangster Ellen van Dijk, wereldkampioene tegen de klok in 2013 en goed voor brons in 2018 en zilver in 2016 op het WK. Maar eerst kwamen enkele mindere goden aan bod met de Deense Emma Norsgaard die de eerste echte richttijd neerzette met 41:42. Daarna was het uitkijken naar naar Amber Neben die twee seconden onder de chrono van de Deense dook. Grace Brown deed nog beter en klokte af op 41:40.

Tot de Duitse Lisa Brennauer over de finishlijn reed met 41:05. Verrassing alom toen de Zwitserse Marlen Reusser aan het eerste tussenpunt passeerde. Zij was 28 seconden sneller dan Brennauer en wat later gaf Anna van der Breggen zelfs 10 seconden prijs op de Zwitserse.

Was een verrassing in de maak? Toch niet, want de titelverdedigster Chloe Dygert verpulverde de tijd van Reussen met 27 seconden en ze leek op weg naar een tweede gouden plak. Tot ze ten val kwam in een bocht en over een vangrail belandde. De Amerikaanse kon haar tocht niet voorzetten, plotseling ging het tussen Van der Breggen, Reusser en Van Dijk. Het was uiteindelijk Van der Breggen die perfect ingedeeld had en aan de finish 15 tellen overhield op de Zwitserse Reusser. Ellen van Dijk finishte op 31 seconden en pakt dus haar tweede brons op een WK.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Met Sara van de Vel en Ann-Sophie Duyck verschenen er twee Belgen aan de start. Zij werden respectievelijk 33e en 34e op 4’23” en 4’46” van de winnares.

Vrijdag werken de mannen hun tijdrit af. De Belgische kleuren worden verdedigd door Wout van Aert en Victor Campenaerts.

 ©  AFP

Uitslag:

1. Anna van der Breggen (Ned) in 40:20:14

2. Marlen Reusser (Zwi) + 15”

3. Ellen van Dijk (Ned) +31”

4. Lisa Brennauer (Dui) +45”

5. Grace Brown (Aus) +1’01”

MEER OVER WK Wielrennen

Meer sportnieuws