©  © Gil Plaquet

Verzorgers maken denigrerende foto’s van dementerende bejaarden: tot twee jaar cel gevorderd

Voor de Mechelse correctionele rechtbank is donderdag het proces aangevat tegen zeven gewezen werknemers van het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs (Puurs-Sint-Amands). Ze hadden denigrerende en compromitterende foto’s en filmpjes van dementerende en zwaar hulpbehoevende bejaarden gemaakt en die in een besloten groep op sociale media gedeeld. Er werden celstraffen van 18 maanden tot twee jaar cel gevorderd.

De feiten kwamen aan het licht toen de partner van een bejaardenhelper de beelden had gezien en naar het rusthuis was gestapt.

“Het ging om degoutante beelden. Er werd spot gedreven met zwaar hulpbehoevende en dementerende mensen. Mensen die geen toestemming konden geven voor de beelden”, zei openbaar aanklager Lieselotte Claessens. “Het ging om beelden van half ontblote mensen op het toilet, naakte mensen op bed, een verzorgende die in bed kruipt bij een bejaarde, een pruik die op het hoofd van een slachtoffer wordt gezet, mensen die werden gefilmd als ze hun behoefte deden,...”

De advocaten stelden onder meer dat de beklaagden onmiddellijk werden ontslagen en daardoor al zwaar gestraft werden. De hoofdbeklaagde gaf toe dat hij over de schreef was gegaan. Hij onderstreepte evenwel dat hij nooit iemand heeft willen kwetsen en vroeg, net als de meeste anderen, opschorting van straf.

Vonnis valt vermoedelijk eind oktober.  TDK

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio